Strengere controle op wapenexport: "Verkochte wapens kunnen tegen ons worden gebruikt”

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 december 2015, 17:09.

Terrorismedreiging in Europa heeft de roep om strengere wapencontrole een impuls gegeven. Woensdag bespreekt het EP een verslag waarin wordt opgeroepen om afspraken op het gebied van wapenexport strikter op te volgen. De volgende dag wordt er gestemd. Alleen al in 2013 exporteerden de lidstaten voor €26,7 miljard wapens naar landen buiten de EU.

Het verslag over de wapenexport van de EU werd geschreven door Bodil Valero, een Zweeds lid van de Groenen/EVA-fractie. "De veiligheidssituatie van Europa is volledig veranderd ten opzichte van vijf jaar gelden," zei ze. Vele jaren hebben we veel wapens verkocht aan landen die op dat moment stabiel waren maar die nu in conflict zijn. Als we geen juiste risicobeoordeling hebben, zullen we problemen krijgen. We zien nu dat wapens die we verkocht hebben, tegen ons kunnen worden gebruikt. "

In haar verslag roept Valero de lidstaten op om de oprichting van een onafhankelijke Europese Autoriteit voor de controle op wapens te ondersteunen: ". De autoriteit zou moeten zorgen dat iedereen de minimumvoorschriften in acht neemt."

Strengere controles op export kunnen ook gevolgen hebben voor de Europese wapenindustrie. "Natuurlijk kan het hen beïnvloeden, maar er zijn ook een heleboel andere markten waar er niet zo veel conflicten zijn," zegt Valero. "We hebben een defensie-industrie om onszelf en onze burgers te beschermen. Natuurlijk moet die industrie verkopen maar we moeten ervoor zorgen dat ze geen wapens verkopen aan de verkeerde mensen."

REF. : 20151215STO07565