Lege stoel voor Raif Badawi: volg live de uitreiking van de Sacharovprijs 2015

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 december 2015, 9:09.

Op woensdag 16 december wordt de Sacharov-prijs 2015 voor de vrijheid van denken uitgereikt aan de Saoedische blogger en mensenrechtenactivist Raif Badawi. Zijn vrouw, Ensaf Haidar, die met hun kinderen in ballingschap in Canada woont, zal de laureaat in Straatsburg i vertegenwoordigen. Bekijk onze infografiek voor meer informatie over de laureaat en volg de ceremonie live via onze website.

Een lege stoel voor Raif Badawi

Badawi is een blogger en voorvechter voor de vrijheid van denken en meningsuiting uit Saoedi-Arabië. Hij werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, 1000 zweepslagen en een fikse boete voor het plaatsen van godslasterlijke commentaar en godslasterlijke online berichten op zijn website.

Internationaal protest en zorg over zijn gezondheid na zijn eerste reeks openbare zweepslagen in januari 2015, hebben tot nu toe verder geseling verhinderd maar hij zit nog steeds in de gevangenis. Tenzij hij door de Saoedische autoriteiten nog voor de ceremonie wordt vrijgelaten, zal hij niet in staat zijn om zijn prijs volgende week persoonlijk in ontvangst te nemen.

Helaas is dit niet een ongewoon voorval in de geschiedenis van de Sacharovprijs. Onder andere Aung San Suu Kyi, laureaat van de Sacharovprijs in 1990, was pas 23 jaar later in staat om de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen.

Vertegenwoordigers van de twee anderefinalisten - de democratische oppositie van Venezuela en Boris Nemtsov - werden ook uitgenodigd om bij de ceremonie aanwezig te zijn.

Volg de ceremonie op woensdag 16 december om 12.00 uur via onze website of op de sociale media met de hashtags #SacharovPrijs en #FreeRaif.

REF. : 20151210STO06886