Niet meer geld voor referendum over associatieverdrag

vrijdag 4 december 2015

DEN HAAG (PDC i) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft tegen een voorstel van de leden Koşer Kaya i (D66) en Van Raak i (SP) gestemd om meer geld vrij te maken voor de organisatie van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne i. Het bedrag van €20 miljoen in het Gemeentefonds wordt niet verhoogd.

Met dat geld moeten gemeenten de voorbereiding en uitvoering van het referendum financiëren. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG i) is het bedrag van €20 miljoen te mager. De belangenorganisatie liet in een brief weten dat de toegankelijkheid van het referendum in het geding is. Volgens minister Ronald Plasterk i (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) is de organisatie van een referendum echter goedkoper dan Tweede Kamerverkiezingen. De twee zijn inmiddels om de tafel gaan zitten. 

Het raadgevend referendum vindt op 6 april 2016 plaats. Aan de Nederlandse kiezers zal dan gevraagd worden of zij voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst zijn. Het kabinet heeft aangegeven geen actieve ja-campagne te voeren.

Bron: Tweede Kamer