Verklaring van hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini namens de EU over de grondwetsherziening in Rwanda

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 3 december 2015.

Een grondwetshervorming is een transformatieproces met oog voor alle maatschappelijke belangen. Normen en regels worden aangepast om instellingen zo te versterken en aan te passen dat zij hedendaagse uitdagingen het hoofd kunnen bieden. Een land mag met recht verwachten dat zijn bestuur kan worden herzien.

Het aannemen van bepalingen die slechts voor één individu gelden, tast evenwel de geloofwaardigheid van een grondwetshervorming aan. Het ondermijnt immers het beginsel "democratische regeringswisseling", zoals verankerd in artikel 23 van het Afrikaans Handvest inzake democratie, verkiezingen en bestuur. De wijzigingen van de Rwandese grondwet die het Parlement onlangs goedkeurde, zouden, indien ze bij referendum worden goedgekeurd, neerkomen op zo'n persoonsgebonden hervorming.

De EU steunt krachtig het beginsel democratische transitie, op basis van transparante, inclusieve en verantwoordingsplichtige processen, zoals bepaald in het Afrikaans Handvest. In landen waar beperkingen van ambtstermijnen consequent werden nageleefd en verandering mogelijk was, zijn de samenlevingen veerkrachtiger en de instellingen geloofwaardiger geworden. Afrika kan bogen op vele voorbeelden daarvan.

In dit verband zal de EU zich blijven inzetten voor vrede en welvaart in het gebied van de Grote Meren, en ziet zij uit naar het voortzetten van de dialoog met de Rwandese autoriteiten.