Terugblik op de plenaire vergadering: terrorisme, EU-begroting en LUX-prijs

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 27 november 2015, 14:56.

We moeten vluchtelingen niet onder dezelfde noemer plaatsen als terroristen, liet het merendeel van de EP-leden i op woensdag weten in een debat over de terreuraanslagen in Parijs. De leden keurden de EU-begroting voor 2016 goed, waarbij een maximaal mogelijke financiering voor migratie en initiatieven ter ondersteuning van de groei werden veiliggesteld. De LUX-filmprijs ging naar "Mustang" van Deniz Gamze Ergüven.

Het gelijkstellen van vluchtelingen en terroristen is olie op het vuur voor sommigen en vergroot de desillusie die mensen motiveert zich met terroristische groeperingen in te laten, zeiden de leden woensdag tijdens het plenaire debat over de terreuraanslagen in Parijs. Ze drongen er bij de EU-lidstaten i op aan om de veiligheid te versterken en samenwerking tussen de inlichtingendiensten te intensiveren

Het EP i gaf woensdag ook goedkeuring aan een niet-bindende resolutie voor een strategie om radicalisering aan te pakken door middel van onderwijs en sociale integratie, vooral in gevangenissen en online.

De EU-begroting voor 2016 werd door het EP goedgekeurd met aanvullende financiering voor migratie en vluchtelingen, het MKB, studenten, en het EU-onderzoeksprogramma Horizon 2020.

Multinationals moeten hun belastingen betalen daar waar ze winst maken, zeiden de leden in het laatste verslag van de bijzondere commissie voor belastingafspraken.

Op dinsdag namen de leden een resolutie aan waarin de EU-landen werden aangespoord hun inspanningen om kinderarmoede en sociale ongelijkheid te bestrijden, te vergroten.

Op woensdag sprak de President van Italië, Sergio Mattarella, de leden in de plenaire vergadering toe over de toekomst van de EU, en in het bijzonder hoe de lidstaten moeten reageren op terrorisme en migratie.

"Ik wilde zeggen met een gevoel van urgentie hoe het is een vrouw te zijn, iets wat nog acuter en urgenter is in het geval van Turkije," verklaarde regisseur Deniz Gamze Ergüven over haar film Mustang waarmee ze op dinsdag de LUX-filmprijs won.

Op woensdag debatteerden de leden met de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid, Federica Mogherini i, over de resultaten van de migratietop in Valletta en de G20 i in Antalya. Het opbouwen van een partnerschap met Afrika is een belangrijk element om de migratiecrisis en terrorisme aan te pakken, lieten de leden weten.

Het parlement besprak op dinsdag antidumpingmaatregelen en duurzame initiatieven ter ondersteuning van de Europese metaalindustrie.

De twee winnaars van onze gastfotograafwedestrijd kwamen naar Straatsburg om een fotoreportage te maken in en rond het Europees Parlement. De wedstrijd werd dit jaar geïnspireerd door 2015, het Europees Jaar van Ontwikkeling.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20151120STO03848