Europafracties CDA en PVV willen af van zomer- en wintertijd

vrijdag 30 oktober 2015

DEN HAAG (PDC i) - Zowel de Europese fractie van het CDA i als die van de PVV i willen af van zomer- en wintertijd. Opmerkelijk is dat het CDA graag de zomertijd ziet verdwijnen, terwijl de PVV af wil van de wintertijd. Dat bleek gisteren tijdens een debat in het Europees Parlement i.

Namens het CDA kaartte Annie Schreijer-Pierik i de kwestie aan. Volgens haar heeft de omschakeling invloed op mens en dier. Mensen worden uit hun ritme gehaald en bovendien heeft het schadelijke gezondheidseffecten. Daarbij haalde ze een Zweeds onderzoek aan, waaruit blijkt dat het vooruit zetten van de klok een negatief effect heeft op het aantal hartinfarcten en het achteruit zetten een positief effect veroorzaakt. Voor dieren geldt dat zij wanneer de wintertijd ingaat vaak langer moeten wachten op de boer, waardoor ook zij van slag raken.

De PVV pleit juist voor het afschaffen van de wintertijd. Volgens Olaf Stuger i maakt de zomertijd mensen gelukkiger, vrolijker en productiever.

Het verzetten van de klok is in 1977 ingevoerd tijdens de oliecrisis, om energie te besparen door een extra uur licht. Omdat alle landen binnen de EU gebruikmaken van zomer- en wintertijd, werd het debat op Europees niveau gevoerd. Eurommissaris Violeta Bulc i liet echter weten dat het een nationale beslissing is om het verzetten van de klok af te schaffen.

Bron: Nederlands Dagblad