Europees Parlement verwerpt nationale importverboden genetische manipulatie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 28 oktober 2015, 14:42.

EU-landen i mogen geen beperkingen of verboden uitvaardigen tegen verkoop en gebruik van EU-goedgekeurde genetisch gemanipuleerde voeding voor mens of dier. Een conceptwet die importverboden mogelijk zou maken is woensdag verworpen door het Europees Parlement. Europarlementariërs vrezen dat de wet onuitvoerbaar is en zou kunnen leiden tot herinvoering van grenscontroles tussen landen die voor genetisch gemanipuleerde organismen (GGO´s) zijn en landen die daar tegen zijn.

Het voorstel zou bestaande EU-wetgeving aanpassen waardoor lidstaten de invoer en het gebruik van genetisch gemanipuleerde voeding en diervoeder zouden kunnen beperken of stopzetten. De Europese Commissie i had het voorstel ingediend op 22 april 2015.

“De stemuitslag vandaag is een helder signaal naar de Commissie. Dit voorstel kan alles wat is bereikt op het gebied van de interne markt en douane unie op z'n kop zetten", zei rapporteur Giovanni La Via i (EVP, IT), wiens voorstel om het Commissievoorstel te verwerpen werd aangenomen met 577stemmen voor, 75 tegen en 38 onthoudingen.

“De laatste maanden zijn ernstige bezwaren geuit over het ontbreken van een 'impact assessment', de vraag of het voorstel niet strijdig is met het vrije verkeer van goederen en of het überhaupt praktisch valt uit te voeren. (..) Ik ben bovendien van mening dat dit voorstel de Europese landbouwsector schade zou kunnen toebrengen aangezien die voor een groot deel afhankelijk is van eiwitsupplementen die zijn gebaseerd op GGO's.", voegde La via er aan toe.

De Commissie baseerde haar voorstel op andere GGO-gerelateerde wetgeving die in april 2015 in werking is getreden, die lidstaten de mogelijkheid biedt de teelt van EU-goedgekeurde GGO´s binnen de eigen landsgrenzen te verbieden.

De teelt van GGO´s vindt plaats binnen de landgrenzen van een lidstaat, maar de handel in GGO´s is grensoverschrijdend. Dit betekent dat een nationaal verbod op verkoop en gebruik van GGO´s moeilijk of onmogelijk te handhaven is zonder grenscontroles op import te introduceren.

De volgende stappen

Commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis i heeft aangekondigd het voorstel niet in te trekken. De Raad van Ministers i moet het nog bespreken.

Aanvullende informatie

Procedure: medebeslissing, eerste lezing

REF. : 20151022IPR98805