Nucleair akkoord met Iran: Raad neemt wetgevingsbesluiten aan om opheffing van alle nucleair-gerelateerde economische en financiële EU-sancties voor te bereiden

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op zondag 18 oktober 2015.

Vandaag (18 oktober 2015) heeft de Raad de wetgevingsbesluiten aangenomen die voorzien in het opheffen van alle nucleair-gerelateerde economische en financiële EU-sancties, zoals bepaald in het gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA). Deze wetgevingsbesluiten worden van kracht op de "dag van de toepassing", gelijktijdig met de controle door de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) van de uitvoering van de overeengekomen nucleair-gerelateerde maatregelen door Iran.

Het gezamenlijk alomvattend actieplan treedt vandaag - de "dag van de goedkeuring" - in werking, zijnde 90 dagen nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie heeft aangenomen ter bekrachtiging van het JCPOA (20 juli 2015). Zoals gepland heeft de EU de wetgevingsbesluiten aangenomen waarmee de opheffing wordt voorbereid van alle nucleair-gerelateerde economische en financiële EU-sancties op de dag van de toepassing. Dit impliceert dat de sancties niet zullen worden opgeheven vóór die datum.

De wetgevingsbesluiten staan in het Publicatieblad van 18 oktober. Zij zijn door de Raad volgens de schriftelijke procedure aangenomen.