Raif Badawi, democratische oppositie van Venezuela en Boris Nemtsov zijn de Sacharovprijs 2015 finalisten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 15 oktober 2015, 10:20.

De Saoedische blogger Raif Badawi, de democratische oppositie in Venezuela en de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov vermoord in februari van dit jaar, zijn de drie finalisten van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2015. Zij werden gekozen in een gezamenlijke stemming van decommissies Buitenlandse Zaken en Ontwikkeling commissies en de subcommissie mensenrechten. De laureaat wordt gekozen door EP i-Voorzitter Schulz op 29 oktober en de prijs wordt uitgereikt op 16 december.

De finalisten voor de Sacharovprijs 2015

Raif Badawi

Raif Badawi, een Saoedische blogger auteur van de website Bevrijd de Saudi Liberalen. Hij werd in 2012 gevangengenomen en later veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, 1000 zweepslagen en een fikse boete wegens het beledigen van islamitische waarden via zijn website. Hij onderging de eerste serie van 50 zweepslagen in januari 2015, de rest werd uitgesteld na internationale protesten.Badawi werd oorspronkelijk genomineer door de fracties S&D, ECR en de GROENEN/EVA.

Tijdens de presentatie van de genomineerden in september, zei Pier Antonio Panzeri i (S&D): "Ik kan me niet voorstellen dat hedentendage iemand in het openbaar kan worden vastgebonden voor zijn moed en het uiten van een eigen mening. Door de benoeming van Raif Badawi willen wij zij die vechten voor de vrijheid van meningsuiting in de wereld, eren "

Anna Fotyga i (ECR) liet weten dat de ECR-fractie de kandidatuur steunt.

Tamás Meszerics i (De Groenen) zei dat Badawi als blogger in één van de meest repressieve systemen in de wereld, een symbool is voor de strijd voor de vrijheid van meningsuiting. "Europa kan zich niet langer stilhouden wanneer mensen in Saoedi-Arabië worden geconfronteerd met foltering of de dood alleen maar voor het uiten van hun ideeën."

De Democratische oppositie in Venezuela

De Democratische oppositie in Venezuela belichaamd door de Mesa de la Unidad Democrática en politieke gevangenen, genomineerd door de EVP en EP-leden Fernando Maura Barandiarán i en Dita Charanzová i.is een verkiezingscoalitie gevormd in 2008 om de oppositie tegen president Hugo Chávez te verenigen. Politici, studenten en andere oppositielieders zijn vastgezet of onder huisarrest geplaatst voor het uitoefenen van hun recht op vrijheid.

Luis de Grandes Pascual i zei namens de EVP: "Hoewel de overheid [in Venezuela] democratisch is gekozen, oefent zij momenteel een totalitaire controle uit over de bevolking. Deze collectieve groep maakt deel uit van de democratische oppositie in Venezuela; ze worstelen en strijden om hun rechten uit te kunnen oefenen "

Fernando Maura Barandiarán (ALDE) zei dat de toekenning van de Sacharovprijs aan de democratische oppositie een manier is om de beweging te ondersteunen en enige bescherming te geven.

Boris Nemtsov

Boris Nemtsov een Russische natuurkundige, voormalig vicepremier en oppositiepoliticus vermoord in februari 2015 in Moskou. Genomineerd door de ALDE-fractie

Urmas Paet i (ALDE) noemde Nemtsov: "Een vooraanstaande persoonlijkheid van de Russische burgersamenleving die voor een democratisch, welvarend en vreedzaam Rusland streed. (...) Als oppositieleider en activist legde hij corruptie en politiek machtsmisbruik bloot in Rusland. (...) En hij betaalde daarvoor met zijn leven. "

Hoe wordt de winnaar gekozen?

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks door het Europees Parlement uitgereikt. De prijs werd opgericht in 1988 om personen of organisaties te eren voor hun inzet voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Denis Mukwege.

De genomineerden voor de Sacharov-prijs kunnen door politieke fracties, of door een groep van minstens 40 parlementsleden verkozen worden.De Parlementaire commissies voor Buitenlandse Zaken en Ontwikkeling stemmen over de drie finalisten, en uiteindelijk verkiest de Conferentie van voorzitters een laureaat.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20151015STO97807