Zeven dingen die je moet weten over GGO's

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 13 oktober 2015, 18:54.

Het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen is zeer omstreden. De EU heeft strenge regels en ingewikkelde vergunningsprocedures voor de teelt en commercialisering. Sinds april 2015 kunnen landen beslissen of ze de teelt van ggo's op hun grondgebied toestaan. Echter, met betrekking tot de commercialisering, hebben de leden van de milieucommissie tot een andere aanpak besloten. Wij geven u de achtergrond van de situatie.

Wat zijn GGO's?

GGO betekent genetisch gemodificeerde organismen. Dit zijn organismen waarvan het genetisch materiaal kunstmatig is gewijzigd om het nieuwe eigenschappen te geven (bijvoorbeeld de weerstand van een plant tegen ziekte, insecten of droogte of verhoogde productiviteit van gewassen, etc.).

Wat zijn de belangrijkste gewassen op dit gebied?

Maïs, katoen, soja, koolzaad, suikerbieten.

Zijn er al GGO’s toegelaten in de EU?

Zowel voor de teelt als de verkoop van geïmporteerde GGO's voor levensmiddelen en diervoeders is een voorafgaande vergunning die de wetenschappelijke risicobeoordeling omvat, noodzakelijk.

Er is momenteel één GGO voor teelt toegelaten in de EU. Maïs MON 810 werd in 1998 toegelaten maar de de vergunning is nu verlopen en de aanvraag voor verlening van de goedkeuring is ingediend. In 2013 werd het vooral geteeld in Spanje (en op kleine schaal in vier andere EU-landen: Portugal, Tsjechië, Roemenië en Slowakije). Er zijn 8 aanvragen die wachten op goedkeuring, met inbegrip van maïs MON 810.

Er worden momenteel 58 GGO's in de EU toegelaten voor consumptie als levensmiddelen of diervoeders. Hierbij zit maïs, katoen, soja, koolzaad, suikerbieten. Daarnaast wachten 58 GGO's op toestemming voor verkoop.

Consumeren EU-burgers al GGO's? Hoe kunnen we dat weten?

Het merendeel van de GGO's in de EU zijn voor diervoeders (voor vee), maar ze kunnen ook aanwezig zijn in geïmporteerd voedsel.

In de EU zijn bedrijven verplicht bij de etikettering van levensmiddelen aan te geven of de levensmiddelen of diervoeders die ze produceren GGO’s bevatten (bij minimaal 0,9% van het product).

Wie geeft goedkeuring aan GGO's in de EU?

Dit hangt ervan af als het over teelt of verkoop gaat.

Voor de teelt wordt toestemming op EU-niveau gegeven maar landen hebben het laatste woord. Sinds april 2015 kunnen landen besluiten om de teelt op hun grondgebied te verbieden. Om het gemakkelijker maken voor de lidstaten om de teelt te verbieden, is een breed scala aan redenen geoorloofd en niet - zoals tot nu toe het geval was - uitsluitend op grond van de risico's voor de gezondheid of het milieu.

Wat commercialisering betreft, moeten de lidstaten de beslissing op EU-niveau volgen.

Wat houdt het nieuwe voorstel over GGO's in?

De Europese Commissie i stelde dezelfde aanpak voor commercialisering voor als die voor teelt: landen het laatste woord geven. Echter, de leden van de commissie milieu en volksgezondheid vinden dat het voorstel onwerkbaar zou kunnen zijn en tot de herinvoering van grenscontroles tussen pro- en anti-GGO-landen zou kunnen leiden en hiermee de interne markt zou kunnen verstoren. Het voorstel werd verworpen.

Wat zal er nu gebeuren met de commercialisering van GGO’s?

Als het voorstel in de plenaire vergadering eind oktober ook wordt verworpen, blijven de huidige regels van kracht: een meerderheid van lidstaten kan commercialisering toestaan of een EU-breed verbod opleggen. Als er geen meerderheid voor beide opties is, moet de beslissing door de Europese Commissie worden genomen.

Lees voor meer informatie het persbericht.

REF. : 20151013STO97392


1.

Relevante EU dossiers