Koning Felipe van Spanje vraagt om "generositeit, solidariteit en verantwoordelijkheid"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 7 oktober 2015, 17:02.

De Europese Unie i moet reageren op de huidige vluchtelingencrisis met "generositeit, solidariteit en verantwoordelijkheid, “zei de Koning van Spanje, Felipe VI, op woensdag bij zijn toespraak in de plenaire vergadering. "Ik zou willen dat Spanje de komende jaren blijft bijdragen met passie en ideeën aan het succes van Europa," zei EP-Voorzitter Martin Schulz i toen hij de Koning verwelkomde.

Felipe VI benadrukte het extreme "lijden van de mensen die naar Europa komen op de vlucht voor geweld en fanatisme". Hij benadrukte dat zij "honderdduizenden vluchtelingen zijn die een project van hoop nastreven, en de Unie zien als een gebied van van vrede, voorspoed en gerechtigheid". Daarna zei hij: "We kunnen ze niet in de steek laten."

De koning van Spanje zei verder dat "deze Kamer kan rekenen op een trouw en verantwoordelijk Spanje met het Europese project; op een verenigd Spanje, trots op haar diversiteit, op een solidair Spanje, met respect voor de rechtsstaat".

De koning van Spanje sprak over het leiderschap van het Europees Parlement wat een krachtige impuls aan de Europese integratie biedt en hij voegde toe: "Laten we in Europa vertrouwen, laten we onszelf vertrouwen".

Koning Felipe VI sprak woensdag voor het eerst in de plenaire vergadering, na zijn werkbezoek in april van dit jaar. Zijn vader Koning Juan Carlos I verscheen twee keer in het Parlement: in 1986 een paar maanden na de toetreding van Spanje tot de Europese Gemeenschappen en in 1989.

Klik hier voor meer nieuws van het Parlement.

REF. : 20151007STO96397