€26,3 miljoen voor ex-werknemers Ford Genk

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 6 oktober 2015, 13:09.

Het EP i heeft dinsdag bijna €26,3 miljoen aan steun uit het Europees Globaliseringsfonds (EGF) voor 4500 ex-werknemers van Ford Genk goedgekeurd. Het geld wordt gebruikt om hen te helpen weer aan werk te geraken. De Begrotingscommissie heeft op 29 september al groen licht gegeven en de Raad heeft de steun maandag 5 oktober goedgekeurd.

Het besluit is goedgekeurd met 608 stemmen voor, 77 tegen en 9 onthoudingen.

België deed een aanvraag voor EGF-steun na de laatste ontslagronde bij autoproducent Ford in Genk en elf van zijn toeleveranciers. De sluiting van de fabriek is het gevolg van dalende productie en verkopen van personenwagens, vooral als gevolg van een verschuiving van de vraag naar Aziatische auto's.

België ontving eerder al €570.000 na de eerste ontslaggolf bij Ford. De Begrotingscommissie heeft ook een bedrag van €2,7 miljoen voor Adam Opel AG goedgekeurd. Hiermee komt het totaal aantal subsidieverstrekkingen vanuit het EGF aan de automobielindustrie op 22.

Achtergrond

Het Europees Globaliseringsfonds draagt bij aan dienstverlening op maat aan mensen die hun baan verloren ten gevolge van globalisering. Jaarlijks is er maximaal €150 miljoen beschikbaar. Maatregelen waaraan gedacht moet worden zijn onder meer hulp bij het solliciteren, vakopleidingen en trainingen. In de meeste gevallen zijn nationale autoriteiten al begonnen met de steunverlening. Zij worden vervolgens gecompenseerd als het subsidiebesluit is goedgekeurd.

Procedure Code: Ford Genk: 2015/2209(BUD)

Stemming: dinsdag 6 oktober

Procedure: Begroting

#Ford #Belgium

REF. : 20151002IPR95340