Vluchtelingencrisis: EP wil humanitair antwoord en aanpassing asielregels

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 6 oktober 2015, 13:07.

Het nieuwe mechanisme voor de herverdeling van asielzoekers uit Griekenland en Italië over andere EU-lidstaten i, de dialoog met Turkije over het beheersen van migratiestromen en begrotingsmaatregelen die nodig zijn in antwoord op de vluchtelingencrisis vormden onderwerp van het vluchtelingendebat op dinsdagochtend met Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk i en Commissievoorzitter Jean Claude Juncker i.

EP-leden laakten - wat zij noemden - "het gebrek aan ambitie van de Europese Raad i bij het formuleren van maatregelen die de ernstigste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog in betere banen zouden moeten leiden". Sommige leden drongen aan op hervorming van de Dublinakkoorden (die bepalen welke lidstaat verantwoordelijk is voor asielaanvragen), het opzetten van legale migratiekanalen en een hardere aanpak van netwerken van mensensmokkelaars. Anderen onderstreepten het belang van betere controles aan de buitengrenzen en betere identificatie en registratie, inclusief afname van vingerafdrukken, in zogenaamde 'hotspots'.

De humanitaire situatie van vluchtelingen binnen de EU en in de buurlanden stond centraal in een tweede debat met Vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans i en de Luxemburgse minister Nicolas Schmit.

Zorgen over humanitaire situatie met winter in aantocht

"Het zijn zware tijden. Met de winter in aantocht zal de toestroom van asielzoekers alleen maar toenemen. Dit is ook het moment om moeilijke beslissingen te nemen die moeten garanderen dat de 'hotspots' volledig operationeel worden en dat het geld beschikbar wordt gesteld voor de Europese maatregelen waar de Raad overeenstemming over heeft bereikt", zo stelde de voorzitter van de Commissie voor Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken, Claude Moraes i (S&D, VK).

Migratie zal ook hoog op de agenda staan voor de komend Justitie en Binnenlandse Zakenraad op 8 en 9 oktober en de volgende Europese top op 15 en 16 oktober.

U kunt de beelden van het debat terugkijken via 'Video on Demand' (VOD).

REF. : 20151002IPR95303