Vluchtelingencrisis: leden dringen bij de lidstaten aan op meer actie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 6 oktober 2015, 14:20.

De leden drongen tijdens een debat aan op om meer actie bij de aanpak van de vluchtelingencrisis. Het debat ging over de conclusies van de informele Europese Raad van 23 september 2015, waar de lidstaten instemden met het verhogen van de financiering en steun aan de EU-lidstaten i in de frontlinie en de buurlanden en instanties die zich bezighouden met de Syrische vluchtelingencrisis. De meerderheid van de leden steunde ook het voorstel van de Europese Commissie i voor de aanpak van de crisis.

Donald Tusk i, voorzitter van de Europese Raad, bracht in herinnering dat "honderdduizenden vluchtelingen naar Europa komen omdat ze weten dat onze gemeenschap het openste en tolerantste is. Het is onze gemeenschappelijke plicht om vluchtelingen te helpen en ook de buitengrenzen van de EU te beschermen. Het eerste doel is nu het herstel van de controle op de buitengrenzen van de EU als voorwaarde voor een doeltreffend, humanitair en veilig migratiebeleid.”

"We moeten niet alleen naar binnen kijken. We moeten ervoor zorgen dat we kijken naar de problemen die betrekking hebben op ons in de periferie van Europa. Turkije en de EU moeten deze weg samen afleggen. We moeten kijken naar het verstrekken van hulp aan deze mensen met pech die naar onze kusten komen," zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Hij bedankte het Parlement voor het “groene licht voor een eerlijke verdeling van de vluchtelingen. Deze beslissing gaf richting aan de regeringen: Kunt u zich voorstellen dat de Europese Raad een besluit van het Europees Parlement zou hebben geannuleerd?"

"Mensen voelen zich onzeker in het licht van de migratiecrisis en we moeten de mensen tonen dat wij in een positie zijn om met antwoorden te komen. [...] We hebben geen behoefte aan nieuwe ideeën. Wat we moeten doen, is bestaande ideeën implementeren, dat wat ontbreekt,” zei Manfred Weber, fractievoorzitter van de EVP.

Gianni Pittella i, fractievoorzitter van S&D, zei: "Muren, egoïsme, haat, dat alles is negatief en laat zien dat we het niet kunnen beheren en oplossen Laten we vooruit gaan, zodat we niet de ziel of zelfs de toekomst van Europa in gevaar brengen."

Ryszard Antoni Legutko zei namens de ECR-fractie dat de EU een doel op lange termijn met betrekking tot de vluchtelingencrisis nodig heeft. "De Raad sprak over de culturele en sociale criteria, waar in het immigratiebeleid rekening mee moet worden gehouden. Ik denk dat dit zinvol is. Ik ben echter bang dat de Europeanen een zodanig krachtig systeem van taboes en remmingen rond het immigratievraagstuk hebben, dat er niet veel hoop is op een rationeel debat."

Guy Verhofstadt, fractievoorzitter van ALDE, deed een beroep op de regeringen om de vluchtelingencrisis aan te pakken. "We lijden onder de gevolgen. Niet de Russen of de Amerikanen. We nemen momenteel geen initiatieven op Europees niveau. Er bestaan zelfs drie verschillende meningen binnen de Raad. Neem dus initiatief".

Pablo Iglesias zei namens de fractie GUE/NGL: "Ik denk dat er hypocrisie in het spel is. Het Europees buitenlands beleid van de afgelopen 15 jaar heeft niet heeft geholpen om de oorlogen en crisis op te lossen. Meer geld zal niet genoeg zijn. Ik denk dat we minder hypocrisie moeten laten zien bij het omgaan met al deze problemen.”

Philippe Lamberts i, medefractievoorzitter van De GROENEN/EVA, merkte op dat "Dictators en degenen die geen vluchtelingen opnemen, ons niet de les moeten leren over democratie Hij gaf wat cijfers en zei: "De EU is goed voor 23,7% van het BNI wereldwijd. De 160.000 vluchtelingen die de Raad wil hervestigen, vormen 0,2% van de vluchtelingen wereldwijd. Ik denk dat de EU dat beter kan."

Fabio Massimo Castaldo i zei namens EFDD dat de benadering van de crisis door de EU-landen een “teken van interne crisis is (….) dat de stabiliteit en solidariteit voor ons allen bedreigt".

Louis Aliot i zei namens ENF "Ja, we moeten hulp bieden aan die landen aan de frontlinie, onze Italiaanse en Hongaarse vrienden. Laten we echter stoppen met het stigmatiseren van de heer Orbán in Hongarije, die doet zijn best in tijden van crisis."

Konstantinos Papadakis i, een niet-fractiegebonden lid uit Griekenland liet weten: "Vluchtelingen en migranten moeten door de Europese Unie en de Verenigde Naties worden vervoerd van hun plaatsen van binnenkomst naar hun eindbestemming."

REF. : 20151005STO95729