La Via over uitstootschandaal: "Wij willen een echte evaluatie van de uitstoot"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 28 september 2015, 14:34.

De Duitse autoproducent Volkswagen heeft toegegeven dat vele miljoenen van de wereldwijd verkochte auto's speciaal werden uitgerust om de emissietesten te misleiden om minder vervuilend te lijken. In het Parlement houdt de commissie milieubeheer zich bezig met wetgeving over het testen van de uitstootnormen van auto's. De voorzitter van deze commissie, Giovanni La Via, vertelde ons dat het schandaal grondig moet worden onderzocht en de regels op het gebied van uitstoot moeten worden verstevigd.

Afgelopen week werd onthuld dat auto's met dergelijke software ook in Europa zijn verkocht. Waar zal dit schandaal stoppen?

Het is moeilijk om de ware omvang van de kwestie te voorzien. Het is duidelijk dat er ook in Europa fouten zijn gemaakt. We hoorden dat andere belangrijke autoproducenten waarschijnlijk een ander systeem gebruiken, dus we moeten duidelijk weten van de Europese instellingen of er andere bedrijven bij het schandaal zijn betrokken.

Denkt u dat de houding van het Parlement wat betreft uitstoot en controle, hierdoor zal worden beïnvloed?

Wij zijn de wetgevende macht van de EU en moeten dus de uitstootgrenswaarden vaststellen. We willen dat alle autoproducenten de Europese regels toepassen. Als ze dat niet kunnen, moeten zij hun modellen vervangen. Zij moeten het milieuaspect meer onderzoeken. We moeten een duidelijke vermindering van de vervuiling door auto's zien - en snel.

Hoe kan ervoor worden gezorgd dat de regels worden gerespecteerd?

Momenteel zijn er alleen de nationale controles in de lidstaten. We hebben een Europees agentschap of orgaan nodig dat in staat is om deze controles te overzien. Als de Commissie het gebruik van een bestaand orgaan voorstelt, vinden wij dat ook prima. Als ze iets anders willen voorstellen, zullen we dat evalueren om ervoor te zorgen dat consumenten een reëel beeld hebben van wat ze willen kopen.

Denkt u dat het Parlement in het verleden harder had moeten zijn in de onderhandelingen?

Nee, we hebben vanaf het begin gevraagd om wijzigingen in het systeem van uitstootcontroles en voor een daadwerkelijke evaluatie van de uitstoot van auto's, in reële omstandigheden, niet alleen in het laboratorium. We hebben vele malen over een nieuw systeem gestemd. De lijn van het Parlement is duidelijk: wij willen een evaluatie van de uitstoot.

Hoe kan Europa haar reputatie voor een schoon milieu behouden, als bedrijven zo gemakkelijk uitstoottests kunnen manipuleren?

Met het oog op de klimaattop in Parijs moeten we op korte termijn een helder beeld hebben om de wereld te laten zien dat wij serieus werken. Wij moeten sancties in het leven roepen en toepassen. Dat is heel belangrijk.

REF. : 20150925STO94603