EP stemt vóór herverdeling van nog eens 120.000 asielzoekers in de EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 17 september 2015, 15:17.

Een noodvoorstel om 120.000 asielzoekers uit Italië, Griekenland en Hongarije in andere EU-lidstaten i te hervestigen is donderdag door het Europees Parlement i goedgekeurd. Eerdere tijdelijke noodmaatregelen voor de hervestiging van 40.000 asielzoekers uit alleen Italië en Griekenland in twee jaar tijd waren op 9 september al door het Parlement aangenomen.

Door het noodvoorstel van de Commissie van 9 september via de urgentieprocedure nu al goed te keuren, wil het Parlement de Europese ministers van binnenlandse zaken i een duidelijk signaal geven dat het hoog tijd is om op te treden en om overeenstemming te bereiken over dit tweede pakket noodmaatregelen. De Raad van ministers i van binnenlandse zaken komt op dinsdag 22 september weer bijeen.

Volgens het voorstel van de Commissie zouden 120.000 extra asielzoekers worden hergevestigd uit Italië (15.600), Griekenland (50.400) en Hongarije (54.000). Dit aantal komt bovenop de oorspronkelijke regeling voor de hervestiging van 40.000 asielzoekers, die door het Parlement al goedgekeurd was op 9 september en door de Raad justitie en binnenlandse zaken op 14 september. In totaal zouden dus 160.000 personen worden hergevestigd.

Het Parlement steunde het voorstel van de Commissie met 370 stemmen voor, 134 tegen en 52 onthoudingen. Daarna namen de Europarlementariërs een wetgevingsresolutie aan (met 372 stemmen voor, 124 tegen en 54 onthoudingen), waarin zij de Raad informeerden dat hun steun voor dit voorstel nu geen invloed zou hebben op hun nog te bepalen standpunt met betrekking tot de oprichting van een permanent hervestigingsmechanisme. Over dat laatste zullen het Parlement en de Raad op gelijke voet beslissen.

Hongarije verzet zich tegen hervestiging

Woensdag, tijdens het plenaire debat, informeerde Jean Asselborn, de minister voor immigratie en asiel van Luxemburg, de Europarlementsleden namens het voorzitterschap van de Raad: “het oorspronkelijke voorstel zal op een belangrijk punt gewijzigd worden: Hongarije beschouwt zichzelf niet als land in de frontlinie en wil ook geen gebruik maken van het hervestigingsmechanisme. Het Europees Parlement moet hier rekening mee houden wanneer het zijn standpunt geeft”.

Parlement steunt de verplichte verdeling

De voorgestelde verplichte regeling zou asielzoekers aan lidstaten toewijzen op basis van hun capaciteit om hen op te vangen. Daarbij zou rekening worden gehouden met de volgende criteria: bevolkingsgrootte 40%, BBP 40%, gemiddeld aantal asielaanvragen in het verleden 10% en het werkloosheidspercentage 10% (zie het voorstel voor een bijdrage per lidstaat).

De lidstaten die deelnemen aan de regeling zouden € 6.000 per hergevestigde persoon ontvangen. De landen waar de asielzoekers vandaan zouden vertrekken, zouden € 500 per persoon ontvangen om de vervoerskosten te dekken.

Tijdelijke solidariteitsclausule

Het voorstel bepaalt dat als - om gegronde en objectieve redenen, zoals een natuurramp - een lidstaat tijdelijk niet in staat is om deel te nemen, het land een financiële bijdrage aan de EU-begroting zou moeten overmaken van maximaal 0,002% van het BBP. De Commissie zou de argumenten van de lidstaat beoordelen en bepalen of deze een niet-deelname van maximaal 12 maanden rechtvaardigen.

Fondsen voor vluchtelingenopvang in Libanon, Turkije en Jordanië

Voor de stemming kondigde Parlementsvoorzitter Schulz aan dat hij de Luxemburgse premier en huidige Raadsvoorzitter Xavier Bettel in een brief zou vragen om onmiddellijk EU fondsen vrij te geven om de landen te helpen, die het leeuwendeel van de Syrische vluchtelingen opvangen, zoals Libanon, Turkije en Jordanië.

REF. : 20150915IPR93259