"Een duidelijke focus," Linda McAvan over duurzame ontwikkeling

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 september 2015, 18:44.

Dit jaar wordt er een nieuwe ontwikkelingsagenda opgesteld die zal voortbouwen op de Millennium ontwikkelingsdoelen. Een delegatie EP-leden i zal van 25 tot 27 september deel uitmaken van de VN-top duurzame ontwikkeling in New York, waar de landen de nieuwe doelstellingen moeten goedkeuren. Wij spraken met de voorzitter van de commissie Ontwikkelingssamenwerking, Linda McAvan, over wat er is bereikt en de toekomstige doelstellingen.

Hoe ver of dichtbij, zijn we met mainstreaming van ontwikkelingsdoelen in het EU-beleid?

Dat moeten we nu beginnen nu te doen. Er is al een overeenkomst van alle wereldleiders over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en de volgende grote taak is om ervoor te zorgen dat we deze binnen de Europese Unie i uitvoeren.

In december moet een nieuwe overeenkomst wat betreft klimaatverandering worden bereikt op de klimaattop in Parijs. Hoe kan dit lukken zonder nadelige gevolgen voor de ontwikkelingsvooruitzichten van de armste landen in de wereld?

We weten dat de armste landen ter wereld de landen zijn die het minst bijdragen aan de klimaatverandering. Daarom moeten in de klimaatonderhandelingen de grootste vervuilers van de wereld meedoen, dat zijn wij zelf en de BRICS-landen. We kunnen energie schoner maken, dat hoeft onze economische groei niet te beschadigen.

De Millennium Ontwikkelingsdoelen, opgesteld in 2000, moesten dit jaar worden bereikt. Is dit gelukt?

Veel doelen zijn bereikt. Jaarlijks worden nu zes miljoen kinderlevens gered door maatregelen in de gezondheidszorg, 58% minder sterfgevallen door malaria en 50% minder sterfgevallen door HIV. Steeds meer kinderen gaan naar school: in Afrika ten zuiden van de Sahara gaat 80% van de kinderen nu naar school. We hebben grote veranderingen gezien. We weten dat deze doelen werken, zij geven een duidelijke focus.

Van 25 tot 27 september 2015 wordt de VN-top voor duurzame ontwikkeling voor vaststelling van de post-2015 ontwikkelingsagenda gehouden in New York. Een delegatie van EP-leden neemt deel aan de top.

In december 2015 moeten de landen proberen een nieuwe internationale overeenkomst over het klimaat te bereiken.

REF. : 20150916STO93345