16-22 september is Europese week van de mobiliteit

woensdag 16 september 2015

DEN HAAG (PDC i) - De jaarlijkse Europese week van de mobiliteit is deze week van 16 tot 22 september. In deze week wordt door de EU aandacht gevraagd voor mobiliteit in steden en wordt gebruik van lopen, fietsen, openbaar vervoer en carpoolen aangemoedigd.

De week is door de Europese Commissie i in het leven geroepen voor de promotie van duurzame mobiliteit. Regionale autoriteiten worden gevraagd activiteiten binnen het thema te organiseren en nieuw mobiliteitsbeleid te presenteren. Daarbij wordt in een aantal steden een autovrije dag ingesteld. 

Ieder jaar heeft de week een thema, dit jaar is dat 'multimodaliteit'. Burgers worden aangemoedigd na te denken over de vorm van transport die ze kiezen: is de auto, fiets of trein het meest efficiënt voor deze reis? Daarnaast wordt het combineren van twee vormen van transport aangeraden, voor kostenbesparing en een meer plezierige reis. Vooral in grote steden zoals Londen en Parijs is luchtvervuiling door uitlaatgassen een reëel probleem. Daarnaast dragen uitlaatgassen natuurlijk bij aan klimaatverandering.

Bron: Europese Commissie