Terugblik op de plenaire vergadering: Staat van de Unie, migratie, kloonverbod

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 11 september 2015, 11:12.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i gaf zijn eerste Staat van de Unie-toespraak in de plenaire vergadering. Hij legde de nadruk op migratie en Griekenland. Later steunden de leden de noodregeling voor de hervestiging van asielzoekers en waren zij verheugd over de nieuwe voorstellen van de Commissie voor het omgaan met de groeiende toestroom vluchtelingen. Een verbod op het klonen van boerderijdieren en strengere regels om de zeehondenjacht te beteugelen, werden ook goedgekeurd.

Op woensdag evalueerden de leden de eerste Staat van de Unie-toespraak van Juncker. "De eerste prioriteit is en moet de aanpak van de vluchtelingencrisis zijn", zei Juncker. Hij benadrukt verder zijn inzet zich te richten op de economische crisis, de democratie in regio rondom de EU en klimaatverandering. 

In reactie op de vluchtelingencrisis, stemde het EP in met tijdelijke noodmaatregelen voor hervestiging van 40.000 asielzoekers. De Commissie schetste ook verdere voorstellen om de crisis te verlichten. Op dinsdag lieten de leden weten dat de grondrechten van asielzoekers in de EU kunnen worden geschonden door de toestand in opvangcentra.

Op dinsdag versterkten de leden het voorstel van de Commissie om het klonen van boerderijdieren, hun nakomelingen en daarvan afgeleide producten, met inbegrip van invoer, in de EU te verbieden.

Een sterker EU-verbod op de handel in zeehondenproducten werd op dinsdag goedgekeurd. De nieuwe regels zullen het verbod op producten afkomstig van zeehonden waarop is gejaagd om de visbestanden te beschermen, uitbreiden, hoewel Inuit en andere inheemse gemeenschappen vrijgesteld zullen blijven.

De door de lidstaten voorgestelde bezuinigingen op de begroting van de Unie voor 2016, zijn onaanvaardbaar omdat ze de financiering voor migratie, onderzoek en nabuurschapsbeleid verlagen, stelden de leden op dinsdag, na het horen van de standpunten van de regeringen.

Op dinsdag bekritiseerden de leden verder het antwoord van de Commissie om het eerste EU-burgerinitiatief "Right2Water", waarin wordt gevraagd om wetgevingsvoorstellen en een meer ambitieuze inspanning van de Commissie.

EU-technologieën en producten mogen niet worden gebruikt om de mensenrechten in derde landen te schenden, stelden de leden op dinsdag. Ze drongen er bij de EU op aan om haar communicatie met mensenrechtenactivisten wereldwijd te versleutelen.

In een resolutie aangenomen op woensdag, verdedigen de leden gendergelijkheidsmaatregelen die op alle niveaus van het onderwijs moeten worden toegepast, om zo genderstereotypen te beëindigen en de kloof tussen onderwijs en professionele ontwikkeling bij vrouwen te helpen dichten.

Op donderdag veroordeelde het Parlement de onrechtmatige arresten in Rusland van de Estse politieagent Eston Kohver, de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov en maatschappelijk activist Olexandr Kolchenko, en zij eisten hun onmiddellijke vrijlating.

Het Parlement nodigde actieve Instagram- en Youtube-gebruikers aan om het plenaire debat over de Staat van de Unie te volgen. Hun foto's en video's zullen worden gedeeld op de sociale mediakanalen van het Parlement.

Klik hier voor meer nieuws van het Parlement.

REF. : 20150910STO92651