Genomineerden voor de Sacharovprijs 2015 onthuld

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 10 september 2015, 17:41.

De zes genomineerden voor de Sacharovprijs 2015 van het Europees Parlement i voor hun inzet voor de verdediging van de vrijheid van denken, zijn op donderdag 10 september aangekondigd. De nominaties worden formeel op maandag 28 september gepresenteerd tijdens een gezamenlijke vergadering van de commissies Buitenlandse zaken, Ontwikkelingssamenwerking en de subcommissie Mensenrechten. De winnaar wordt bekend gemaakt in oktober.

De genomineerden voor 2015 Sacharovprijs zijn:

Raif Badawi, een Saoedische blogger auteur van de website Bevrijd de Saudi Liberalen. Hij is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, 1000 zweepslagen en een fikse boete wegens het beledigen van islamitische waarden via zijn website

De Democratische oppositie in Venezuela belichaamd door de Mesa de la Unidad Democrática, een verkiezingscoalitie gevormd in 2008 om de oppositie tegen president Hugo Chávez met politieke gevangenen te verenigen.

De Somalische activiste voor de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking en voormalig minister Edna Adan Ismail. Zij is de directeur en oprichter van de Edna Adan Maternity Hospital in Hargeisa in Somaliland (Somalië).

Boris Nemtsov een Russische natuurkundige, voormalig vicepremier en oppositiepoliticus vermoord in februari 2015 in Moskou.

Nadiya Savchenko een Oekraïense militaire piloot en lid van de Verchovna Rada en van de delegatie van Oekraïne bij de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. Zij werd gevangengenomen op 18 juni 2014 en illegaal overgedragen naar de Russische Federatie, waar zij nog steeds in de gevangenis zit.

Drie klokkenluiders:

  • Edward Snowden, een computerexpert die voor de Amerikaanse National Security Agency werkt en informatie over massale afluisterprogramma's aan de pers lekte. Snowden was al eerder genomineerd voor de Sacharovprijs in 2013;
  • Antoine Deltour, een voormalige Price Waterhouse Coopers accountant die geheim fiscale uitspraken door Luxemburg met multinationals onthulde aan journalisten, betere bekend als LuxLeaks;
  • Stéphanie Gibaud die belastingontduiking en witwassen van geld door UBS AG blootlegde.

Hoe wordt de winnaar gekozen?

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks door het Europees Parlement uitgereikt. De prijs werd opgericht in 1988 om personen of organisaties te eren voor hun inzet voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Denis Mukwege.

De genomineerden voor de Sacharov-prijs kunnen door politieke fracties, of door een groep van minstens 40 parlementsleden verkozen worden.De Parlementaire commissies voor Buitenlandse Zaken en Ontwikkeling stemmen over de drie finalisten, en uiteindelijk verkiest de Conferentie van voorzitters een laureaat.

REF. : 20150910STO92624