Reacties EP-leden op Commissievoorstellen migratie en vluchtelingencrisis

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 9 september 2015, 15:34.

De Europese Commissie i heeft woensdagochtend haar migratieplannen toegelicht in het Europees Parlement i. Het gaat onder meer om de relocatie van 120.000 asielzoekers binnen de Europese Unie i, bovenop de in mei voorgestelde 40.000, een permanent distributiemechanisme, een lijst van veilige landen van herkomst op basis waarvan afgewezen asielzoekers sneller kunnen terugkeren, procedures voor legale migratie naar de EU.

Naast het Luxemburgse Raadvoorzitterschap behoorden ook vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans i, EU Buitenland-chef Federica Mogherini i en Commissaris voor migratie Dimitris Avramopoulos i tot de sprekers alvorens de fractieleiders aan bod kwamen.

Na het debat stemde een overgrote meerderheid van de EP-leden in met het voorstel van mei jl. om 40.000 asielzoekers te relocaliseren binnen de EU. Het Parlement moest worden geconsulteerd alvorens de maatregel van kracht kan worden. Hetzelfde geldt voor het voorstel om nog eens 120.000 asielzoekers te relocaliseren. Over het permanente mechanisme besluiten Raad en Parlement op gelijke voet.

Debat gemist? Bekijk de beelden of het twitterverslag via bijgevoegde links.

REF. : 20150903IPR91516