Hennis: ‘Hardere aanpak mensensmokkel’

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op donderdag 3 september 2015, 16:33.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vandaag met haar Europese collega’s gesproken over een hardere aanpak van mensensmokkel. Daarnaast kwam in Luxemburg de nieuwe Europese veiligheidsstrategie ter sprake die in juni 2016 wordt gepresenteerd.

Er was veel aandacht voor de maritieme EU-missie in de Middellandse Zee, die zich richt op de bestrijding van mensensmokkel. De ministers bespraken onder meer het voorstel van de commandant van de missie om een stap verder te gaan. Hij wil mensensmokkelaars in de internationale wateren daadwerkelijk aan te pakken. Tot nu toe wordt vooral informatie over de smokkelaars verzameld.

Stap verder

Hennis betoonde zich een voorstander van deze hardere aanpak: "Een stap verder is logisch en hard nodig. Maar deze operatie moet worden gezien als onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen om de migratieproblemen aan te pakken."

Het voorstel werd besproken in aanwezigheid van de EU Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Federica Mogherini i. Er is vandaag nog geen beslissing genomen.

Nieuwe strategie

Ook aan de orde kwam de nieuwe Europese veiligheidsstrategie. Die wordt volgend jaar gepresenteerd tijdens het voorzitterschap van Nederland, de eerste helft van 2016. De nieuwe strategie moet een beter antwoord geven op de huidige dreigingen in de wereld.

Witboek

Duidelijk werd dat Nederland zich als voorzitter zal inzetten voor een zogenoemd witboek. Minister Hennis: "We hebben een nieuwe strategie nodig waarmee de Europese landen i sneller en beter de veiligheid en stabiliteit kunnen garanderen. Het witboek vertaalt die strategie in militaire capaciteiten die lidstaten hiervoor moeten leveren. Het tot nu toe vrijwillige karakter van onze defensiesamenwerking kunnen we ons niet langer veroorloven."