Verschillende lidstaten opgeroepen EU-asielregels te honoreren

woensdag 2 september 2015

DEN HAAG (PDC i) - Landen dienen zich te houden aan de Europese asielregels. Bij overtreding kan de Commissie naar het Europese Hof i stappen. Dit heeft Jean-Claude Juncker i laten weten in een brief aan verschillende lidstaten.

De brief is zowel gericht aan landen die al worden vervolgd voor het overtreden van de asielregels, als aan landen waartegen nog geen inbreukprocedure loopt. De Commissie liet weten dat het nodig is dat landen zich aan de Dublin-regels i houden, vooral omdat het Schengen-systeem anders nog meer onder druk komt te staan. 

Door de toenemende stroom vluchtelingen die Europa bereikt zijn de Dublin-regels erg onder druk komen te staan. Vooral Hongarije liet vluchtelingen doorreizen zonder registratie, waardoor Duitsland en Oostenrijk veel meer vluchtelingen te verwerken kregen. Bovendien leidde deze mogelijkheid tot levensgevaarlijke toestanden, waarbij vluchtelingen in groten getale in te kleine vrachtruimtes werden gepropt. 

Op 14 september komen de EU-ministers van Justitie i op een extra top bijeen om over deze problemen te praten. Het grootste discussiepunt wordt het plan om vluchtelingen verplicht te verdelen over de lidstaten. 

Bron: EUobserver