Slechts een derde van het elektronisch afval wordt correct gerecycled

maandag 31 augustus 2015

DEN HAAG (PDC i) - Uit onderzoek van de Verenigde Naties i en Interpol blijkt dat in 2012 slechts 35% van het Europese elektronisch afval op de juiste manier is verwerkt. In totaal wordt 3,3 miljoen ton van de 9,5 miljoen ton op de voorgeschreven manier gerecycled. Hierdoor haalt Europa de recyclingdoelen voor elektronica niet.

De doelstelling voor recycling is 85%. Landen die het beste scoren zijn Zweden en Noorwegen: deze landen recyclen respectievelijk 85% en 75%. Roemenie, Spanje en Cyprus zitten onder de 20%. Nederland zit met 32% rond het gemiddelde. Ongeveer 10% gaat bij het gewone vuilnis, 30% wordt niet volgens de voorgeschreven regels gerecycled, 10% wordt geëxporteerd en van de overige 15% is niet bekend wat ermee gebeurt.  

Al het afval met een stekker of accu wordt als elektronisch afval beschouwd. Bij de juiste verwerking gaat het erom dat tijdens het recyclingproces waardevolle grondstoffen, zoals goud en zilver, herwonnen worden en gevaarlijke stoffen als lood en kwik niet vrijkomen. Recyclingcentra lopen ongeveer 1,7 miljard euro mis doordat waardevolle materialen en grondstoffen uit oude apparaten worden gestolen. 

Het rapport geeft een aantal aanbevelingen, waaronder: meer en betere voorlichting, training voor rechters en officieren van justitie, een verbod op contante transacties bij de handel in metaal en een verbetering van de recycling-infrastructuur. 

Bron: Tweakers