Balkanlanden moeten binnenlandse hervormingen doorvoeren

vrijdag 28 augustus 2015

DEN HAAG (PDC i) - De Balkanlanden moeten zich meer inspannen voor snelle binnenlandse hervormingen, zoals het ontwikkelen van een rechtsstaat, toezicht op de economie en hervormingen van het openbaar bestuur. Dit zijn enkele besluiten die zijn genomen tijdens de 'Western Balkans Summit Vienna 2015'. 

Na afloop van de top hebben de ministers van buitenlandse zaken van de deelnemende landen een verklaring getekend. Naast de binnenlandse hervormingen is er meer regionale samenwerking nodig voor het oplossen van de bilaterale geschillen. Verder wordt er van de politieke leiders van de westerse Balkanlanden verwacht dat zij concrete stappen zullen nemen ten behoeve van langdurige stabiliteit in de regio. 

Daarnaast zijn alle deelnemende landen ervan overtuigd dat de dreiging van terrorisme en radicalisering nauwere samenwerking en meer uitwisseling van informatie vereist. Er is ook meer aandacht nodig voor het toenemend aantal vluchtelingen dat via de Balkanroute de Europese Unie i probeert te bereiken. 

Tot slot gaan de deelnemende landen hun universiteiten aanmoedigen om meer samenwerkingsprogramma's bij Erasmus i+ onder te brengen. Op deze manier krijgen meer studenten de kans om in andere Europese landen te studeren.  

Het doel van de Westerse Balkan Top 2015 is om meer aandacht te geven aan de toekomstige uitbreiding van de Europese Unie i ten aanzien van de westerse Balkanlanden.

Bron: persbericht Europese Commissie