Verlenging veiligheidsnetmaatregelen voor zuivel, groenten en fruit

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 30 juli 2015.

De veiligheidsnetmaatregelen voor de Europese zuivelsector en groenten-en-fruitsector zullen worden verlengd tot in 2016. De Europese Commissie i legt momenteel de laatste hand aan deze maatregel. De vaststelling van de rechtsbesluiten in de komende weken is in principe een formaliteit.

De Europese Commissie is zich bewust van de problemen van de Europese producenten en zal het nodige doen om hen te steunen. In de groenten- en fruitsector zullen de geplande maatregelen waarschijnlijk volgende week van kracht worden; in de zuivelsector met ingang van 1 oktober. De intentie om een aantal van de bestaande maatregelen te verlengen, werd op 13 juli tijdens de meest recente Raad van Landbouwministers aangekondigd door commissaris Phil Hogan i, bevoegd voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling i. Vandaag verklaarde commissaris Hogan het volgende:

"De belangrijke maatregelen die de Europese Unie tot dusverre heeft genomen, bewijzen dat de EU solidair is met de landbouwers die het zwaarst te lijden hebben onder het Russische invoerverbod. Mede dankzij deze maatregelen is de impact van de maatregelen enigszins verzacht. Nu, bijna een jaar later, is het verbod verlengd en moeten wij een veiligheidsnet ter beschikking blijven stellen om producenten die nog steeds problemen als gevolg van het verbod ondervinden, de nodige zekerheid te bieden."

In de zuivelsector zal zowel boter als mageremelkpoeder openbaar worden aangekocht (interventie) en met steun particulier worden opgeslagen. Deze maatregelen bestaan nu al en zouden, zonder de verlenging, op 30 september 2015 aflopen.

De einddatum voor de interventie zal worden verschoven van 1 oktober 2015 naar 29 februari 2016 om onderbrekingen in de werking van de regeling te voorkomen (voor zuivelproducten is de interventie elk jaar stelselmatig open van 1 maart tot 30 september). Ook de particuliere opslag (die niet automatisch wordt geopend) wordt tot 29 februari 2016 verlengd.

Wat groenten en fruit betreft, stelt de Commissie voor om de maatregelen die op 30 juni 2015 zijn verstreken, tot 30 juni 2016 te verlengen voor de voornaamste categorieën groenten en fruit die gevolgen ondervinden van het Russische verbod (waaronder perziken en nectarines). In het kader van deze maatregelen worden groenten en fruit uit de markt genomen, hetzij voor gratis verstrekking aan liefdadigheidsorganisaties, hetzij voor andere doeleinden (zoals diervoeder, compostering, distillatie), of wordt besloten producten niet of groen te oogsten.

De lidstaten die de afgelopen drie jaar significante volumes naar Rusland hebben geëxporteerd, zullen in dit verband hoeveelheden toegewezen krijgen. Daarnaast mag een extra hoeveelheid van maximaal 3000 ton uit de markt worden genomen in alle lidstaten, om de markt verder te stabiliseren.

Wereldwijd is de vraag naar melk en zuivelproducten gedurende 2014 en de eerste helft van 2015 gedaald, vooral als gevolg van de afnemende import in China. Bovendien heeft de Russische regering aangekondigd dat zij het - ongerechtvaardigde en illegale - verbod op de invoer van landbouwproducten uit de Europese Unie tot augustus 2016 verlengt. Verwacht wordt dat hierdoor de druk op de melk- en zuivelprijzen de komende maanden zal aanhouden. Voor de groenten‑en‑fruitsector betekent de verlenging van het Russische verbod dat de Europese producten de toegang tot een belangrijke exportmarkt ontzegd blijft, mogelijk met aanzienlijke prijsdalingen tot gevolg.

Achtergrond

Zuivelsector

In het kader van de interventie koopt de overheid hoeveelheden die de particuliere marktdeelnemers aanbieden, op tegen een vaste prijs, op voorwaarde dat de producten aan bepaalde kwaliteitsvereisten voldoen. De maximumhoeveelheid waarvoor de overheid op die manier mag ingrijpen, bedraagt 109 000 ton voor mageremelkpoeder en 50 000 ton voor boter. Zodra die hoeveelheden bereikt zijn, loopt de interventie door, maar dan via inschrijving. De overheid biedt de opgekochte hoeveelheden boter en mageremelkpoeder voor verkoop op de vrije markt aan zodra de prijzen weer aantrekken.

In het geval van particuliere opslag blijft de particuliere marktdeelnemer eigenaar van de goederen en verbindt deze zich contractueel ertoe de goederen gedurende een bepaalde tijd uit de markt te nemen. In ruil hiervoor krijgt hij steun om een deel van de opslagkosten te dekken.

De wetsbesluiten voor het verlengen van deze maatregelen zijn in ontwerpvorm al besproken met vertegenwoordigers van de lidstaten en moeten uiterlijk eind september, na publicatie, in werking treden.

Sinds de invoering van de regeling in september 2014 is 108 652 ton boter en 40 045 ton mageremelkpoeder voor particuliere opslag aangeboden en 1 176 ton mageremelkpoeder voor interventie.

Groenten en fruit

De wetsbesluiten voor het verlengen van deze maatregelen zijn in ontwerpvorm al besproken met een groep deskundigen die door de lidstaten zijn aangewezen met het oog op de verlenging van de uitzonderlijke steunmaatregelen. Bekendmaking en inwerkingtreding van deze maatregel zijn gepland voor uiterlijk eind volgende week.

Op grond van de uitzonderlijke steunmaatregelen die tot 30 juni 2015 ten uitvoer zijn gelegd, is ca. 770 000 ton uit de markt genomen, met behulp van ca. 155 miljoen EUR aan steun.

IP/15/5454

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: