Migratie: EP-leden pleiten voor meer solidariteit binnen EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 28 juli 2015, 14:45.

Landen als Italië en Griekenland die een toestroom van asielzoekers krijgen, moeten meer steun van andere EU-lidstaten ontvangen, zeiden EP-leden i bij een delegatiebezoek aan Sicilië (22-24 juli). "Italië besteedt ruim € 1 miljard per jaar om te zorgen voor zij die de oversteek over de Middellandse Zee halen. De grenzen van Italië zijn de grenzen van de EU: een beter beheer van de migratiestromen is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid," zei Jean Arthuis i (ALDE), medevoorzitter van de delegatie.

De andere medevoorzitter van de delegatie, Iliana Iotova i (S&D) uitte haar teleurstelling over de resultaten van de bijeenkomst van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken i van 20 juli, waarbij de lidstaten overeenkwamen om ongeveer 32.000 asielzoekers van Italië en Griekenland de komende twee jaar te hervestigen, in plaats van 40.000, zoals was voorgesteld door de Europese Commissie i. "Wat we zien is een endemisch gebrek aan solidariteit tussen de EU-lidstaten. Landen als Italië, Griekenland, Malta en Bulgarije worden alleen gelaten bij de aanpak van een wereldwijd probleem," zei Iotova.

De EP-commissie Burgerlijke vrijheden i keurde op 16 juli de plannen van de Europese Commissie i goed voor een bindende nood-herverdeling van tenminste 40.000 asielzoekers in de hele EU. Het Europees Parlement i heeft aangedrongen op een sterkere gemeenschappelijk asielbeleid en bindende quota voor de EU-lidstaten van op te nemen asielzoekers.

De leden van de parlementaire commissies Begroting en Burgerlijke vrijheden bezochten de opvangcentra voor asielzoekers in Pozzallo en Mineo en ontmoetten de Italiaanse regering en de lokale ambtenaren en vertegenwoordigers van ngo’s, het EU-agentschap voor grensbewaking, Frontex, en het Europees ondersteuningsbureau voor asielzaken i.

REF. : 20150717STO83410