Verklaring van hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini namens de Europese Unie naar aanleiding van de presidentsverkiezingen in Burundi

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 23 juli 2015.

Ondanks de inspanningen van de internationale gemeenschap, en met name het recente initiatief van president Museveni ter bevordering van een inter-Burundese dialoog, lijkt het duidelijk dat bij de uitvoering van de besluiten van de Afrikaanse Unie van 13 juni en van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap van 6 juli te weinig vooruitgang worden geboekt. Alleen de volledige uitvoering van deze besluiten had de weg kunnen vrijmaken voor geloofwaardige en inclusieve verkiezingen in Burundi waarvan het resultaat representatief was geweest. Door niets aan de verkiezingen te veranderen, heeft de regering anders besloten.

Zonder een zinvolle nationale dialoog die kan leiden tot politieke consensus, zal Burundi er niet in slagen de weg naar stabiliteit, democratie en ontwikkeling terug te vinden waarvan de goedkeuring van het akkoord van Arusha het beginpunt was. De EU zal daarom beginnen met de voorbereidingen voor het specifiek overleg bedoeld in artikel 96 van de Overeenkomst van Cotonou, om ervoor te zorgen dat de regering van Burundi toezegt de maatregelen te zullen nemen die nodig zijn om deze crisis aan te pakken. Eerbiediging van de mensenrechten, de democratische beginselen en de rechtsstaat zijn de fundamenten van de samenwerkingsrelatie tussen de EU en Burundi, die wordt beheerst door de Overeenkomst van Cotonou.

De EU dringt er bij de regering en de oppositiepartijen op aan, opnieuw de dialoog aan te gaan om een consensus over de terugkeer naar een inclusief en democratisch politiek stelsel te bereiken. De EU steunt ten volle de inspanningen die in die zin worden geleverd door de Oost-Afrikaanse Gemeenschap, de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties i.

De gevolgen die de crisis op humanitair, sociaal-economisch en veiligheidsgebied heeft voor het land en de regio, baren de Europese Unie i grote zorgen. In dit verband verwelkomen wij de uitzending door de Afrikaanse Unie mensenrechten­waarnemers en militaire experts om toe te zien op de ontwapening van groepen die gelieerd zijn aan politieke partijen. De Europese Unie is verheugd over de grootmoedigheid van de buurlanden bij het opvangen van vluchtelingen uit Burundi en betuigt opnieuw haar solidariteit met het Burundese volk en de gastgemeenschappen, onder meer door humanitaire hulp te mobiliseren voor de duizenden vluchtelingen.

De EU herinnert eraan dat geweld niet voor politieke doeleinden mag worden gebruikt en roept nogmaals alle betrokken partijen en de politieke leiders op het te veroordelen en te ontmoedigen. Dit betreft met name de acties van gewapende groepen, zoals de aanslagen die recentelijk hebben plaatsgevonden in de provincie Kayanza. De Europese Unie bereidt zich, in overeenstemming met de conclusies van de Raad i van juni 2015, voor om zo nodig beperkende maatregelen te nemen tegen personen wier optreden zou hebben geleid of zou leiden tot geweld en onderdrukking, ernstige schendingen van de mensenrechten, en/of het zoeken naar een politieke oplossing zou hinderen.