Werkgelegenheid: bijna 30 000 werknemers in 2013 en 2014 gesteund door het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering
In 2013-2014 heeft het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering i (EFG) in totaal 27 610 werknemers die ontslagen waren als gevolg van de economische crisis en de globalisering geholpen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Uit het vandaag goedgekeurde verslag blijkt dat het EFG tijdens deze periode meer dan 114,4 miljoen euro heeft uitgetrokken om werknemers in 13 lidstaten (België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië en Spanje) te helpen omschakelen en een andere baan te vinden. De EFG-financiering ging hand in hand met nog eens 94,1 miljoen euro uit nationale middelen.
EU-Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit Marianne Thyssen i merkte op: "Op een moment dat publieke middelen beperkt zijn, heeft het EFG een welkome ondersteuning geboden aan werknemers die het slachtoffer zijn van massaontslagen ten gevolge van de globalisering of de crisis. Via gepersonaliseerde en gerichte bijstand hebben wij enkele van de meest kwetsbare werknemers geholpen om een nieuwe baan te vinden, wat heeft geleid tot een indrukwekkend herintredingspercentage van bijna 50 %”.
Het EFG-verslag geeft een overzicht van de aanvragen voor steunmaatregelen die in 2013 of 2014 werden ingediend en de resultaten van de dossiers waarvoor de Europese Commissie i in deze jaren de definitieve verslagen heeft ontvangen. Hieruit blijkt dat de helft van de werknemers (7 656 van de 15 245) die hebben deelgenomen aan de EFG-maatregelen een nieuwe baan heeft gevonden of zich als zelfstandige heeft gevestigd. Nog eens 667 mensen volgden in die periode onderwijs of een opleiding om hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te verbeteren. De lidstaten hebben gerapporteerd dat de persoonlijke situatie, de inzetbaarheid en het zelfvertrouwen van de betrokken werknemers duidelijk waren verbeterd dankzij de EFG-bijstand en -diensten.
De resultaten bij de re-integratie op de arbeidsmarkt zijn bemoedigend, gezien de moeilijke situatie op de arbeidsmarkt in de meeste lidstaten en aangezien het EFG steun verleent aan werknemers in bijzonder moeilijke omstandigheden. Veel maatregelen betreffen massaontslagen in specifieke gebieden die vaak reeds te kampen hebben met hoge werkloosheidscijfers. Bovendien zijn de ondersteunde werknemers in vele gevallen laaggeschoold of op andere manieren benadeeld als werkzoekenden.
Achtergrond
Het openstellen van de handel voor de rest van de wereld houdt in het algemeen voordelen in voor groei en werkgelegenheid, maar kan ook banen kosten, met name in kwetsbare sectoren en onder laaggeschoolde werknemers. Daarom had de Commissie voorgesteld een fonds op te richten om hulp te bieden bij aanpassingen aan de gevolgen van de globalisering. Sinds het EFG in 2007 met zijn activiteiten van start ging, heeft het 136 steunaanvragen ontvangen. De aanvragen betroffen ongeveer 550 miljoen euro, waarmee meer dan 128 331 werknemers werden geholpen.
Het EFG subsidieert concrete maatregelen om ontslagen werknemers te helpen hun inzetbaarheid te verbeteren en hun kansen op een baan te vergroten. Een sterk punt van het EFG is dat het maatregelen kan financieren die op de specifieke situatie van elke betrokken werknemer zijn toegesneden. Dergelijke maatregelen omvatten:
-
-intensieve, gepersonaliseerde begeleiding bij het zoeken naar werk;
-
-verschillende vormen van beroepsopleiding, bij- en herscholing;
-
-tijdelijke prikkels en uitkeringen voor de duur van de actieve maatregelen;
-
-hulp bij het opstarten van een bedrijf;
-
-coaching gedurende het gehele proces.
Het EFG wordt tijdens de periode 2014-2020 voortgezet als een uiting van solidariteit in de EU en de werking ervan wordt verder verbeterd. Het toepassingsgebied van het fonds is uitgebreid en betreft werknemers die wegens de economische crisis zijn ontslagen, werknemers met een tijdelijk contract en zelfstandigen. Bij wijze van uitzondering is er tot eind 2017 ook steun beschikbaar voor jongeren die geen baan hebben en geen onderwijs of opleiding volgen (NEET's) en die wonen in regio's die voor het Jeugdwerkgelegenheidsinitiatief in aanmerking komen. Het aantal gesteunde NEET's kan maximaal even hoog zijn als het aantal gesteunde ontslagen werknemers.
Dankzij het EFG kunnen de lidstaten de door ontslagen getroffen regio’s beter ondersteunen dan mogelijk zou zijn zonder die steun, zowel wat het aantal ondersteunde werknemers als wat de duur en de kwaliteit van de verleende bijstand betreft. Met de steun van de EU-fondsen kunnen de lidstaten flexibeler optreden en ook sterk gepersonaliseerde acties realiseren, waardoor zij meer aandacht kunnen besteden aan specifieke bevolkingsgroepen (bv. mensen van boven de vijftig, mensen met een migrantenachtergrond of een beperking, laaggekwalificeerden).
Meer informatie:
Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering — Veelgestelde vragen
Nieuwsbericht op de website van DG Werkgelegenheid
Videospots:
Europe acts to fight the crisis: the European Globalisation Fund revitalised
Facing up to a globalised world - The European Globalisation Fund
Latest trade & jobs report of the Commission
Volg Marianne Thyssen en Social Europe op Twitter
Abonneer u op de gratis e-nieuwsbrief van de Europese Commissie over werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie
IP/15/5412
Contactpersoon voor de pers
Voor het publiek:
|