Conclusies van de Raad over Pakistan

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 20 juli 2015.
  • 1. 
    De Raad bekrachtigt het uitvoeringsverslag voor 2015 over het vijfjarig inzetplan EU-Pakistan. Herinnerend aan haar conclusies in 2012 en 2013 herhaalt de EU dat zij groot belang hecht aan zowel versterking van de democratie als intensivering van de betrekkingen met Pakistan. De Raad is ingenomen met de verbreding en verdieping de voorbije jaren van de dialoog met Pakistan over een breed scala van vraagstukken als terrorismebestrijding, ontwapening en non-proliferatie, en migratie­beheer. De EU ziet uit naar voortzetting van haar dialoog met Pakistan over deze vraagstukken en herinnert aan het belang dat zij hecht aan volledige en doeltreffende tenuitvoerlegging van de overnameovereenkomst tussen de EU en Pakistan. De Raad neemt er nota van dat Pakistan met een stijging van de uitvoer naar de EU van meer dan 1 miljard euro in 2014, veel baat heeft gehad bij de preferentiële toegang tot de markt van de EU krachtens de SAP+ regeling.
  • 2. 
    Pakistan heeft een belangrijke rol bij het bevorderen van de politieke, economische en handelsbetrekkingen in de regio, dewelke kunnen bijdragen tot vrede, stabiliteit en groei in Centraal- en Zuid-Azië. De EU is ingenomen met het besluit van Pakistan om later dit jaar in Islamabad de eerstvolgende ministeriële bijeenkomst "Heart of Asia" te organiseren, alsmede met de positieve stappen tot constructief overleg met de regering van Afghanistan. De Raad moedigt Pakistan aan om deze initiatieven voort te zetten en toe te werken naar door Afghanen zelf geleide en vormgegeven vredesbesprekingen. Voorts dringt de EU er bij Pakistan op aan actief bij te dragen aan de internationale inspanningen op het gebied van nucleaire beveiliging, non-proliferatie en ontwapening.
  • 3. 
    De Raad is ingenomen met het eerste bezoek van de speciale vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten aan Pakistan in oktober 2014 en dringt er bij Pakistan op aan de vrijheid van godsdienst of geloofsovertuiging, de rechten van personen die tot minderheden behoren, de rechten van vrouwen en de rechten van het kind en de vrijheid van meningsuiting - ook voor journalisten en mensenrechtenverdedigers - hoog op de agenda te zetten en verdere maatregelen te treffen om deze te eerbiedigen, te beschermen en te bevorderen. De EU is bezorgd over de recente maatregelen van Pakistan met betrekking tot middenveldorganisaties en over de invoering van processen die de bewegingsvrijheid van nationale en internationale ngo’s inperken. Voorts wijst de EU met klem op het belang van eerbiediging van elementaire humanitaire beginselen.
  • 4. 
    De EU is ingenomen met de vooruitgang van Pakistan met betrekking tot zijn IMF-programma. De Raad dringt er bij Pakistan op aan hierop voort te bouwen met nog meer economische hervormingen.
  • 5. 
    De EU is zich bewust van de offers die Pakistan gebracht heeft bij de terrorismebestrijding. De Raad roept Pakistan op zijn maatregelen ter voorkoming en bestrijding van terrorisme en gewelddadig extremisme op een nog hoger plan te brengen, en wel met maatregelen ter voorkoming van haatpropaganda, ter bestrijding van terrorismefinanciering, ter handhaving van het verbod op verboden organisaties, ten behoeve van effectief optreden tegen religieuze vervolging, en ter registratie en regulering van madrassa's.
  • 6. 
    De EU is diep bezorgd over het besluit van Pakistan tot opheffing van het moratorium op terechtstellingen dat sinds 2008 gold, alsmede over het in een alarmerend tempo hervatten van executies. De EU is in alle omstandigheden fel gekant tegen de doodstraf en heeft steeds opgeroepen tot universele afschaffing ervan. De EU dringt er bij Pakistan op aan het moratorium onmiddellijk weer in te stellen en als eerste stap naar afschaffing van de doodstraf ter dood veroordeelden lichter te bestraffen, alsook om zich volledig aan al zijn internationale verplichtingen te houden. Pakistan is partij bij het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, het Verdrag inzake de rechten van het kind en het Verdrag tegen foltering, waarin het recht op een eerlijk proces is vastgelegd, de doodstraf voor misdrijven door personen onder de achttien is verboden, en snel en onpartijdig onderzoek wordt vereist in geval van gegronde redenen om aan te nemen dat er is gefolterd. Op grond van de SAP + regeling is doeltreffende uitvoering van deze verdragen verplicht.
  • 7. 
    Op 8 mei 2015 is tijdens een driedaags bezoek aan het noordelijk deel van Pakistan, bij de landing in Gilgit-Baltistan, Pakistan, een helikopter van het Pakistaanse leger neergestort met verschillende diplomaten aan boord, waaronder enkele EU-diplomaten. De Raad dankt Pakistan voor zijn bijstand na dit helikopterongeluk en stelt vroegtijdige publicatie van het onderzoeksrapport op prijs zodat voor een passende follow-up kan worden gezorgd.
  • 8. 
    De EU zal zich ten volle blijven inzetten voor verdere dialoog en samenwerking met Pakistan in het kader van het vijfjarig inzetplan. Afhankelijk van de vooruitgang met de belangrijkste elementen van het inzetplan, waaronder mensenrechten, kan dit leiden tot een derde ad-hoctop EU-Pakistan.