EU koploper bij inzet van middelen voor duurzame ontwikkeling

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 13 juli 2015.

EU-commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling Neven Mimica i woont deze week de derde internationale conferentie over ontwikkelingsfinanciering in Addis Abeba (Ethiopië) bij. Verwacht wordt dat op de conferentie overeenstemming kan worden bereikt over de financiële en niet-financiële uitvoeringsmiddelen (dus bijstand, investeringen, beleidsmaatregelen, enz.) die de ontwikkelingsagenda voor de periode na 2015 en de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen zullen ondersteunen. 

Dit akkoord zal de weg effenen voor twee andere cruciale bijeenkomsten die dit jaar zullen plaatsvinden: de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York in september, die de lijst van duurzame‑ontwikkelingsdoelstellingen zal vaststellen, en de VN-conferentie van de Partijen bij het Klimaatverdrag (CoP) in Parijs in december.

Voorafgaand aan de conferentie zei hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Mogherini i hierover: "2015 is een cruciaal jaar in onze strijd tegen armoede en voor duurzame ontwikkeling. Er moet ambitie worden getoond indien wij erin willen slagen de belangrijke doelstellingen te verwezenlijken die we onszelf hebben opgelegd: extreme armoede uitbannen en alle mensen een duurzame toekomst bieden. We moeten mensen - en in de eerste plaats vrouwen en meisjes - de kans geven om het heft in handen te nemen, ongelijkheid bestrijden, vreedzame samenlevingen bevorderen en gedeelde welvaart tot stand brengen door inclusieve en duurzame groei. De aanpak van deze vraagstukken is een lastige opgave die alleen tot een goed einde kan worden gebracht indien wij verantwoordelijkheden opnemen die stroken met onze eigen doelstellingen en wij onze krachten bundelen in een sterk mondiaal partnerschap."

Commissaris Mimica verklaarde op zijn beurt: "De EU is reeds de belangrijkste donor op het gebied van officiële ontwikkelingshulp en vervult een voortrekkersrol in het ontwerp en het gebruik van innovatieve financieringsmechanismen, waarbij zij ervan uitgaat tegen 2020 100 miljard EUR te kunnen vrijmaken door een combinatie van steunvormen. Voorts vertegenwoordigt de EU de markt die ter wereld het meeste openstaat voor ontwikkelingslanden. Wij blijven onze rol vervullen en verhogen zelfs onze bijdragen, waarbij wij ernaar streven duurzame ontwikkeling wereldwijd te bevorderen en bijzondere aandacht besteden aan de meest behoeftige landen."

De EU streeft naar een overeenkomst in Addis die gebaseerd is op een nieuw mondiaal partnerschap waarbij alle landen wereldwijd betrokken zijn en dat een beroep kan doen op alle mogelijke middelen om de ontwikkelingsagenda voor de periode na 2015 (de zogenaamde "uitvoeringsmiddelen") te financieren. Hierbij gaat het om drie cruciale thema's:

Integratie - Het nieuwe mondiale partnerschap moet toegespitst zijn op de gehele agenda voor de periode na 2015 en op een geïntegreerde manier de drie dimensies van duurzame ontwikkeling (economisch, maatschappelijk en ecologisch) omvatten.

Alomvattendheid - Het nieuwe mondiale partnerschap moet steunen op de terbeschikkingstelling en doeltreffende inzet van alle nuttige "uitvoeringsmiddelen" - financieel of anderszins. Voorts moet het voorzien in degelijke beleidsmaatregelen, die in alle landen een klimaat tot stand brengen waarin de economie kan gedijen.

Universaliteit - Het nieuwe mondiale partnerschap zal steunen op het beginsel dat alle landen hun billijk aandeel in de ontwikkelingsinspanningen leveren. Alle landen moeten de noodzakelijke maatregelen nemen op het vlak van beleidsvoering en het vrijmaken van middelen.

Achtergrond

Voorbeelden van hoe de EU zal bijdragen tot de uitvoering van de ontwikkelingsagenda voor de periode na 2015

  • De EU is de grootste donor ter wereld, en was in 2014 goed voor meer dan 58 miljard EUR officiële ontwikkelingshulp (ODA). De EU blijft zich inzetten om de VN-doelstelling om 0,7% van het bruto nationaal inkomen (bni) voor ODA te bestemmen, binnen de looptijd van de agenda voor de periode na 2015 te verwezenlijken. Voorts levert de EU inspanningen om de doelstelling te verwezenlijken om ten minste 0,15 % - 0,20 % van het bni aan ODA voor de minst ontwikkelde landen (MOLs) te spenderen binnen de looptijd van de agenda voor de periode na 2015.
  • DE EU zal meer bronnen voor ontwikkelingsfinanciering kunnen aanboren door samen te werken met de particuliere sector: verwacht wordt dat tegen 2020 door een combinatie van steunvormen een bedrag van 100 miljard EUR kan worden vrijgemaakt.
  • 20 % van de EU-bijstand wordt gebruikt om de klimaatverandering aan te pakken: dit komt neer op een bedrag van ongeveer 14 miljard EUR tot 2020.
  • De EU vertegenwoordigt de markt die ter wereld het meeste openstaat voor ontwikkelingslanden - de EU voorziet in een rechten- en quotavrije markttoegang voor MOLs, met een export van de MOLs naar de EU die momenteel in totaal jaarlijks meer dan 35 miljard EUR bedraagt. Daarnaast is de EU de grootste verlener van handelsgerelateerde bijstand (Aid for Trade).
  • Onderzoekers uit ontwikkelingslanden kunnen deelnemen aan Horizon 2020 - het EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (77 miljard EUR).
  • De EU zal zich inspanningen om ervoor te zorgen dat 500 miljoen mensen tegen 2030 niet langer te kampen hebben met honger en ondervoeding door duurzame landbouw en voedselvoorziening te ondersteunen.
  • De EU zal zich inzetten om 500 miljoen mensen tegen 2030 te helpen ontsnappen aan energiearmoede.
  • Vreedzame samenlevingen - de EU verleent steun om het overheidsbestuur te verbeteren en mensen in staat te stellen een veilig leven in een betrouwbare omgeving te leiden. Meer dan de helft van de bilaterale ontwikkelingssteun van de EU blijft bestemd voor landen in kwetsbare en conflictsituaties.

Programma van de internationale conferentie voor ontwikkelingsfinanciering (13-16 juli)

Op maandag 13 juli zal commissaris Mimica samen met Romain Schneider, minister van Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Actie van Luxemburg, die het EU-voorzitterschap vertegenwoordigt, een gezamenlijke persconferentie houden om 13.30 uur (Belgische tijd). Commissaris Mimica zal de openingstoespraak houden op de conferentie op dinsdag 14 juli om 9 uur 's ochtends (Belgische tijd). Tijdens de conferentie zal EU-commissaris Mimica deelnemen aan een reeks bilaterale besprekingen met vertegenwoordigers van regeringen, internationale organisaties en het maatschappelijk middenveld. Op 15 juli zal de Commissaris deelnemen aan twee evenementen die in de marge van de conferentie door de EU medegeorganiseerd worden: een bijeenkomst over internationale steun voor het mobiliseren van binnenlandse middelen en een over de particuliere sector en een combinatie van steunvormen.

Nadere informatie:

Factsheet over de derde internationale conferentie over ontwikkelingsfinanciering: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5311_en.htm

Brochure over de voornaamste EU-bijdragen voor de financiering van een mondiale duurzame ontwikkeling na 2015: http://ec.europa.eu/europeaid/financing-global-sustainable-development-after-2015-illustrations-key-eu-contributions of http://ec.europa.eu/europeaid/node/100872

Infografiek over EU-bijdragen voor de financiering van een mondiale duurzame ontwikkeling na 2015:

http://ec.europa.eu/europeaid/sites/devco/files/final_post-2015_development_infograph_0.pdf

Website van het directoraat-generaal Internationale Samenwerking en Ontwikkeling van de Europese Commissie: https://ec.europa.eu/europeaid/home_en

Website van Commissaris Neven Mimica: http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/mimica_en

IP/15/5353

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: