EP Herdenkt twintig jaar Srebrenica: "Nooit meer!"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 9 juli 2015, 16:32.

Het Europees Parlement i heeft donderdag de genocide die op 11 juli 1995 in Srebrenica plaatsvond in de zwaarst mogelijke bewoordingen veroordeeld. "Zulke afgrijselijke misdaden mogen nooit meer plaatsvinden", zo stelt de aangenomen resolutie. EP-leden i willen dat er haast wordt gemaakt met de vervolging van diegenen die zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, zowel nationaal als internationaal.

EP-leden herdachten de slachtoffers van de massamoord en alle gruweldaden tijdens de oorlogen in voormalig Joegoslavië en betuigden hun medeleven met de familieleden, onder wie velen nog in het ongewisse verkeren over het lot van hun naasten. Van de 8000 Bosnische moslimmannen en jongens die door Bosnisch Servische militairen en milities zijn geëxecuteerd, zijn de stoffelijke resten van 1200 nog niet opgespoord en geïdentificeerd.

Genocide niet ontkennen

EP-leden verwerpen iedere vorm van ontkenning of relativering van de genocide en grijpen de twintigjarige herdenking van Srebrenica aan om te waarschuwen voor het gevaar van extreme vormen van nationalisme en intolerantie. Ook benadrukken ze dat regionale samenwerking en Europese integratie de best te bewandelen weg is om te komen tot verzoening.

Vervolging

Het Internationale Joegoslaviëtribunaal wordt opgeroepen haast te maken met de lopende processen en beroepszaken. Ook moet er op nationaal niveau meer worden gedaan om oorlogsmisdadigers te vervolgen, zo stelt de resolutie.

Erkenning genocide

De massamoord in Srebrenica is erkend als zijnde genocide door zowel het Internationale Joegoslavië Tribunaal als het Internationale Hof van Justitie i en wordt beschouwd als de ergste oorlogsmisdaad in Europa sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog. Een poging om de genocide in de vorm van een door het Verenigd Koninkrijk en Nederland opgestelde VN-Veiligheidsraadresolutie te erkennen, stuiten momenteel op weerstand van vooral Rusland

REF. : 20150708IPR78763