Verklaring namens de Europese Commissie door Jonathan Hill over de kapitaalcontroles die door de Griekse autoriteiten zijn opgelegd

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 29 juni 2015.

De Europese Commissie i neemt nota van de tijdelijke beperkingen van het vrij verkeer van kapitaal die zondagavond door de Griekse autoriteiten werden aangekondigd en die nu in het staatsblad zijn gepubliceerd.

De lidstaten mogen op grond van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie maatregelen met betrekking tot kapitaalbewegingen nemen die op grond van de openbare orde of de openbare veiligheid gerechtvaardigd zijn.

Op grond van de rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie i mogen ook maatregelen worden ingevoerd om andere dwingende redenen van algemeen openbaar belang. Dergelijke uitzonderingen op het beginsel van vrij verkeer van kapitaal moeten erg streng worden geïnterpreteerd en moeten niet-discriminerend zijn, en ook geschikt en evenredig in het licht van de doelstelling. Dit wil ook zeggen dat kapitaalcontroles slechts voor de kortst mogelijke termijn mogen worden toegepast.

Om de integriteit van de eengemaakte markt te vrijwaren, heeft de Commissie, als hoedster van de Verdragen, de Griekse maatregelen waarbij de controles worden ingevoerd, aan een onmiddellijke voorlopige beoordeling onderworpen, en is zij tot de vaststelling gekomen dat ze op het eerste gezicht gerechtvaardigd zijn.

In de huidige omstandigheden is de stabiliteit van het financiële en bancaire systeem in Griekenland een kwestie van dwingend openbaar belang en openbare orde waardoor het gerechtvaardigd zou lijken om tijdelijke beperkingen ten aanzien van de kapitaalstromen op te leggen. De handhaving van de financiële stabiliteit is de belangrijkste en onmiddellijke uitdaging voor het land.

Hoewel de opgelegde beperkende maatregelen op dit ogenblik noodzakelijk en evenredig lijken, zal het vrij verkeer van kapitaal echter zo snel mogelijk moeten worden hersteld in het belang van de Griekse economie, de eurozone en de eengemaakte markt van de Europese Unie in haar geheel. De Commissie zal de situatie en de uitvoering van de opgelegde beperkende maatregelen ten aanzien van kapitaalbewegingen op de voet volgen.

De Commissie staat klaar om de Griekse autoriteiten bij te staan met de technische aspecten van deze taak.

STATEMENT/15/5271

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: