Debat over de aanstaande Europese Raad: migratie, veiligheid en Griekenland

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 24 juni 2015, 17:12.

De beste manier om Griekenland te helpen en de migratiecrisis in het Middellandse Zeegebied aan te pakken, waren de onderwerpen van een fel plenair debat op 24 juni. Het debat werd gehouden voorafgaand aan de Europese Raad van 25-26 juni, waar de Europese leiders migratie, veiligheid en economisch bestuur zullen bespreken.

Zanda Kalnina-Lukaševica, zei namens de Raad i, over de migratie crisis: "Er zijn geen snelle oplossingen in deze situatie. Een oplossing op lange termijn kan alleen worden gevonden met een gerichte, holistische en evenwichtige benadering die systematisch en stap voor stap wordt uitgevoerd. De discussie in de Europese Raad morgen is de volgende stap in de uitvoering van deze aanpak."

Frans Timmermans i, Eerste Ondervoorzitter van de Europese Commissie, liet weten dat er deze week een overeenkomst voor Griekenland moeten worden gevonden: "We moeten voldoen aan de verwachtingen van de Griekse mensen die lijden, we werken voor hen.”

Manfred Weber, voorzitter van de EVP-fractie zei: "Griekenland heeft een plan nodig om uit deze negatieve spiraal te geraken. Daarom pleiten wij voor een programma dat Griekenland in staat stelt om haar burgers perspectief te bieden en de schulden terug te betalen."

Gianni Pittella, voorzitter van de S&D-fractie, riep op tot een spoedige overeenkomst met Griekenland. “Waar wachten we op? Het zou belachelijk zijn om voor een paar zaken als de BTW in de horeca en restaurants de toekomst van de euro en de eurozone in gevaar te brengen. Dit is duidelijk een vergissing."

Syed Kamall, voorzitter van de ECR-fractie bekritiseerde de aanpak van de EU en zei dat het antwoord altijd neerkomt op "meer Europa en meer regulering" in plaats van "echte oplossingen". Ten aanzien van de laatste voorstellen van de Commissie op het gebied van migratiebeleid, zei hij: "Hoewel sommige landen meer kunnen doen om te helpen, was het voorstel van een quotasysteem een vergissing."

Guy Verhofstadt, voorzitter van de ALDE-fractie zei over Griekenland: "Het is absoluut noodzakelijk een fundamentele oplossing te hebben die gaat over het veranderen van het maatschappelijk systeem [in Griekenland] En dat gaat niet gebeuren, niet met het akkoord dat ze momenteel maken.”

Dimitrios Papadimoulis zei namens de fractie GUE/NGL over de situatie in Griekenland: "We moeten een duurzame basis voor de toekomst leggen en dat moet worden gebaseerd op een gedeelde verantwoordelijkheid."

"Een aantal lidstaten en zelfs sommige delen van de ECB zouden Griekenland graag failliet zien gaan en de eurozone zien verlaten. Ik denk dat dat een heel onverantwoordelijke houding is. Het zou de weg openen voor degenen die gedijen op angst en profiteren en groeien van die ramp," waarschuwde Philippe Lamberts, medefractievoorzitter van De GROENEN/EVA. Hij voegde eraan toe dat de Griekse schuld duurzamer moet worden gemaakt.

Paul Nuttall somde namens de EFDD-fractie op wat hij zag als de drie grootste kwesties op de top: "Hoe de Europese Unie omgaat met de immigratie, de controversiële TTIP-deal en, natuurlijk, Griekenland." Over het hoge aantal migranten dat hun weg naar Europa vindt, waarschuwde Nuttall dat IS “deze chaos zou kunnen gebruiken” om terroristische aanvallen voor te bereiden.

Marine Le Pen, medevoorzitter van de ENF-fractie zei: "Jullie vragen de Grieken nu om nog meer verschrikkelijke bezuinigingen door te voeren. Dit is eigenlijk een schuldenslavernij die jullie hen opleggen, tegen de wil van deze mensen”.

Konstantinos Papadakis, een niet-fractiegebonden lid uit Griekenland, liet weten: "We hebben een passend mechanisme nodig dat ons in staat zou stellen een antwoord te bieden op deze buitengewone situatie en dat hulp zou bieden aan de landen die hiermee te maken hebben."

De stemming is gepland tegen 19:30 uur.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20150623STO69765