Conclusies van de Raad over de komende verkiezingen in Myanmar/Birma

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 22 juni 2015.
  • 1. 
    De Europese Unie getuigt opnieuw van haar sterke toewijding en niet aflatende steun voor de democratische en economische overgang in Myanmar/Birma in overeenstemming met het alomvattende kader dat door de Raad op 22 juli 2013 is goedgekeurd. Zij is verheugd over de versterkte samenwerking tussen de EU en Myanmar/Birma, met inbegrip van twee rondes van de mensenrechtendialoog tussen de EU en Myanmar/Birma, de ondertekening van een kaderovereenkomst tussen de Europese Investeringsbank en de regering van Myanmar/Birma, de lopende onderhandelingen over een investeringsbeschermingsovereenkomst tussen de EU en Myanmar/Birma en het feit dat de EU zich onlangs heeft aangesloten bij het initiatief ter bevordering van fundamentele arbeidsnormen en praktijken in Myanmar/Birma.
  • 2. 
    De verkiezingen in 2015 zullen een belangrijke mijlpaal vormen in de democratische transitie van Myanmar/Birma en een gelegenheid om te bevestigen dat de hervormingen onomkeerbaar zijn. De Raad is verheugd over het houden van de politieke dialoog in diverse configuraties tussen belangrijke spelers, waaronder de president, de parlementsvoorzitters, de opperbevelhebber, de oppositie en de etnische politieke partijen. Een vreedzaam verloop van de verkiezingen zal bijdragen tot een democratisch Myanmar/Birma dat gebaseerd is op eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat voor de gehele bevolking.
  • 3. 
    De Europese Unie volgt nauwlettend de onderhandelingen tussen de regering van Myanmar/Birma en etnische gewapende groepen over de tekst van een nationale wapenstilstandsovereenkomst en spoort aan tot verdere vorderingen op weg naar ondertekening ervan. Zij moedigt alle leiders aan samen te blijven werken aan vrede en nationale verzoening, overeenkomstig de aspiraties van de bevolking van Myanmar/Birma.
  • 4. 
    De Raad bevestigt opnieuw zijn oproep tot het voeren van democratische, inclusieve, geloofwaardige en transparante verkiezingen waarbij de gehele bevolking van Myanmar/Birma, met inbegrip van personen die tot minderheden behoren, haar politieke rechten ten volle kan uitoefenen en haar stem kan uitbrengen en waarbij gelijke spelregels worden gewaarborgd voor alle kandidaten. De deelname van vrouwen aan het verkiezingsproces moet worden aangemoedigd. Volledige eerbiediging van de grondrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting, van vereniging en van vergadering is van cruciaal belang voor het waarborgen van een open en inclusief proces.
  • 5. 
    Er moeten met spoed regelingen voor voormalige houders van tijdelijke registratiekaarten worden vastgesteld en hun politieke vertegenwoordiging en participatie moet worden gewaarborgd. De ontneming van het stemrecht van houders van witte kaarten dreigt het gevoel van vervreemding van de Rohingya verder te vergroten. Een duurzame oplossing voor de nationaliteitskwestie zou ook de diepere oorzaken van de migratiecrisis in de Zee van Andaman helpen wegnemen. De Raad is bezorgd over de benarde situatie van duizenden migranten in de Zee van Andaman en onderstreept de noodzaak van een regionale respons om levens te redden en mensenhandel te bestrijden.
  • 6. 
    De Europese Unie is ingenomen met de uitnodiging van de Union Election Commission om als waarnemer op te treden bij de verkiezingen in 2015. Zij pleit voor verder overleg tussen de Union Election Commission en de politieke partijen en het maatschappelijk middenveld om een vlot verloop van de verkiezingen te waarborgen.
  • 7. 
    De Raad waardeert de goede samenwerking tussen de Union Election Commission en haar internationale partners bij de voorbereiding van de verkiezingen. In dit verband biedt de Europese Unie verkiezingsondersteuning om de verkiezingen te organiseren volgens de internationale normen. Het zal daarbij gaan om binnenlandse verkiezingswaarneming, kiezersvoorlichting, publieksvoorlichting ten behoeve van minderheden en bijstand om mediacapaciteit te ontwikkelen. Transparantie en vrije toegang van media en waarnemers zullen het vertrouwen van het publiek in de integriteit van de verkiezingen vergroten.
  • 8. 
    De Europese Unie is ingenomen met de aanneming bij consensus van resoluties over de "mensenrechtensituatie in Myanmar” in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en de Mensenrechtenraad en dringt er bij de regering van Myanmar/Birma op aan de aanbevelingen uit te voeren.