Conclusies van de Raad over Libanon

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 22 juni 2015.

De Raad heeft op 22 juni 2015 conclusies over Libanon aangenomen.

  • De EU herinnert aan de verklaring die de hoge vertegenwoordiger op 25 mei namens de EU heeft afgelegd naar aanleiding van het aftreden, één jaar geleden, van de voormalig president van Libanon, Michel Sleiman, en de op 19 maart door de VNVR aangenomen voorzittersverklaring.
  • De EU herhaalt nadrukkelijk haar oproep aan alle politieke krachten om doortastend op te treden om een nieuwe president te kiezen en de stabiliteit en het nationaal belang van Libië boven de partijpolitiek te plaatsen. De EU roept alle leden van het parlement opnieuw op de lange democratische traditie van Libanon in stand te houden en overeenkomstig de grondwet onverwijld bijeen te komen om een president te kiezen. Het is van het allergrootste belang dat alle partijen de grondwet in ere houden en het akkoord van Taif en het nationale pact volledig uitvoeren. Dit langdurige presidentiële vacuüm brengt steeds meer ernstige risico’s mee voor het land als geheel.
  • De dieper wordende crisis heeft de werking van de instellingen verder ondermijnd. De EU herhaalt haar steun voor de inspanningen van minister-president Tammam Salam om het land in moeilijke omstandigheden te regeren en roept alle partijen op de regering in staat te stellen naar behoren te functioneren, ook wat betreft de benoemingen voor belangrijke publieke ambten. Zij herinnert aan het belang van de continuïteit van de instellingen, in het bijzonder de veiligheids- en militaire sector. De Libanese politieke krachten hebben in dit opzicht een belangrijke verantwoordelijkheid. De EU is ingenomen met recente initiatieven ter bevordering van dialoog en verzoening en moedigt alle politieke partijen aan hun inspanningen in dat verband op te voeren.

    De EU dringt er bij het Parlement op aan bijeen te komen voor dringende wetgevende aangelegenheden, met inbegrip van de implementatie van de internationale hulp. Ook de economie van het land heeft te lijden onder deze institutionele impasse. Het is voor donoren steeds moeilijker om in dergelijke omstandigheden in Libanon te werken.

  • Door de institutionele impasse is Libanon steeds minder in staat de sociale, economische en veiligheidsuitdagingen die voortvloeien uit het conflict in Syrië, het hoofd te bieden. De veiligheidssituatie wordt steeds slechter, met name aan de oostelijke grens, en de kosten van de institutionele impasse stijgen met de dag. De EU en haar lidstaten ondersteunen ten volle de inspanningen van alle Libanese veiligheidsinstanties, met name de Libanese strijdkrachten, om de stabiliteit te handhaven en te reageren op complexe bedreigingen voor de veiligheid. Daarom hebben de EU en haar lidstaten de bijstand aan de Libanese strijdkrachten en de veiligheidssector opgevoerd, en zullen zij in dit opzicht actief betrokken blijven. De EU bevestigt ook haar bereidheid Libanon te ondersteunen in zijn strijd tegen terrorisme en zijn inspanningen om radicalisering en gewelddadig extremisme tegen te gaan.
  • De EU herhaalt dat zij opkomt voor de soevereiniteit, de stabiliteit, de territoriale integriteit en de onafhankelijkheid van Libanon. De EU maakt zich zorgen over de invallen en de grensoverschrijdende vuurgevechten, en over de ontvoeringen en de smokkel van mensen, wapens en kunstvoorwerpen over de landsgrenzen. De EU roept alle politieke partijen er opnieuw toe op zich afzijdig te houden van alle regionale conflicten, overeenkomstig de verklaring van Baabda.
  • De EU wijst erop hoe belangrijk het is dat Libanon vasthoudt aan de algehele nakoming van zijn internationale verplichtingen, waaronder de Resoluties 1559, 1680, 1701 en 1757 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De EU herhaalt dat zij de rol steunt die UNIFIL vervult in het bevorderen van vrede en stabiliteit in Zuid-Libanon.
  • De EU is er zich ten volle van bewust dat de stabiliteit van Libanon danig op de proef wordt gesteld door de vluchtelingencrisis. De EU prijst de autoriteiten en de bevolking van Libanon voor hun inspanningen om onderdak, bijstand en bescherming te verlenen aan de vluchtelingen die het conflict in Syrië ontvluchten. De EU neemt nota van het in januari 2015 ingevoerde grensbeleid van Libanon en andere recente beslissingen, en benadrukt tegelijkertijd het belang van de eerbiediging van de mensenrechten en de humanitaire beginselen, en van het beginsel van non-refoulement, in overeenstemming met het communiqué van Berlijn van 28 oktober 2014. Als grootste donor in het land is de EU vastbesloten om Libanon te steunen bij het lenigen van de groeiende noden van alle kwetsbare gemeenschappen en vluchtelingen, met inbegrip van de Palestijnse vluchtelingen. De implementatie en coördinatie van de internationale bijstand vereist een doeltreffende besluitvorming door de overheid.
  • De EU moedigt Libanon aan vorderingen te maken met betrekking tot belangrijke economische en sociale hervormingen, waaronder de goedkeuring van de nationale begroting en de effectieve uitvoering van strategische sectorale beleidsmaatregelen om tegemoet te komen aan de economische en sociale behoeften van de bevolking, en zo bij te dragen tot het scheppen van banen en de economische stabiliteit en groei van het land. Ook de versterking van het maatschappelijk middenveld moet deel uitmaken van deze hervormingen.
  • De EU steunt Libanon bij het aangaan van deze buitengewone uitdagingen. De EU bevestigt haar sterke partnerschap met Libanon, dat geschraagd wordt door onze gemeenschappelijke waarden van democratie, pluralisme, de rechtsstaat en de eerbied voor de mensenrechten. De EU onderstreept het belang van het behoud van vrijheid en diversiteit in Libanon als model van gematigdheid voor de hele regio.