De Raad zet een marine-operatie van de EU op in de strijd tegen mensensmokkelaars en mensenhandelaars in het Middellandse Zeegebied

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 22 juni 2015.

Vandaag heeft de Raad het startsein gegeven voor de marine-operatie van de EU, EUNAVFOR Med genaamd, tegen mensensmokkelaars en mensenhandelaars in het Middellandse Zeegebied. De opdracht is vaartuigen en hulpmiddelen, die door migrantensmokkelaars of -handelaars worden gebruikt, of vermoedelijk worden gebruikt, op te sporen, te onderscheppen en te vernietigen.

De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, mevrouw Federica Mogherini i, zei:

De EU heeft het migratievraagstuk nog nooit zo serieus opgevat als nu. Met deze operatie richten we ons op het bedrijfsmodel van de mensen die profiteren van de ellende van migranten. Maar het is slechts één onderdeel van een bredere strategie waartoe ook de samenwerking met onze partners in Afrika, met name in de Sahel, behoort, evenals het werk met de internationale organisatie voor migratie en het UNHCR. Als EU zijn wij vastbesloten bij te dragen tot het redden van levens, het ontmantelen van de netwerken van mensensmokkelaars en het aanpakken van de diepere oorzaken van migratie.

EUNAVFOR Med wordt in opeenvolgende fasen uitgevoerd, met volledige naleving van het internationale recht, met inbegrip van humanitair en vluchtelingenrecht en de mensenrechten. In de eerste fase gaat het om observatie en beoordeling van netwerken van mensensmokkelaars en -handelaars in het zuidelijk deel van het centrale Middellandse Zeegebied.

In de tweede fase van de operatie wordt er gewerkt aan het opsporen en, indien nodig, in beslag nemen van verdachte vaartuigen. In een derde fase moeten vaartuigen en bijbehorende hulpmiddelen kunnen worden vernietigd, bij voorkeur voordat zij worden gebruikt, en moeten smokkelaars en handelaars kunnen worden opgepakt.

De Raad zal beoordelen wanneer er na deze eerste stap verder moet worden gegaan, met inachtneming van een VN-mandaat en de instemming van de betrokken kuststaten, en de volgende fasen zullen dienovereenkomstig worden uitgevoerd.

Het operationele hoofdkwartier van EUNAVFOR Med zit in Rome. Divisieadmiraal Enrico Credendino is benoemd tot operationeel commandant en zal op zee worden bijgestaan door commandant van de troepenmacht en divisieadmiraal Andrea Gueglio. De gezamenlijke kosten van de operatie worden op € 11,82 miljoen geraamd voor een aanloopfase van 2 maanden en het eerste mandaat van 12 maanden.

EUNAVFOR Med, die op 18 mei 2015 in het leven is geroepen, is één onderdeel van de brede EU-aanpak van migratie, die een respons moet bieden op de onmiddellijke noodzaak om levens te redden en te reageren op noodsituaties, de diepere oorzaken van illegale migratie aan te pakken en smokkelaars te bestrijden.

Oplossingen vinden voor migratiedruk