Emissies van middelgrote stookinstallaties: Raad en Parlement zijn het eens over nieuwe regels ter verbetering van de luchtkwaliteit

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 23 juni 2015.

Het voorzitterschap van de Raad en het Europees Parlement bereikten een voorlopig akkoord over een nieuwe richtlijn ter beperking van de emissies van bepaalde verontreinigende stoffen in de lucht door middelgrote stookinstallaties. Deze nieuwe regels maken deel uit van het wetgevingspakket inzake schone lucht, dat de luchtkwaliteit in de EU moet verbeteren.

Het akkoord moet nog worden bevestigd door de Raad zodra de volledige tekst van de richtlijn op technisch niveau is afgerond. Vervolgens zal de nieuwe wettekst naar het Europees Parlement gaan voor een stemming in eerste lezing, en naar de Raad voor de definitieve aanneming.

De nieuwe richtlijn legt emissiegrenswaarden vast voor bepaalde verontreinigende stoffen, namelijk zwaveldioxide, stikstofoxiden en stof. Deze grenswaarden zullen worden toegepast op nieuwe en bestaande middelgrote stookinstallaties.

Wijzigingen van het voorstel

In vergelijking met het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie, voorziet de overeengekomen tekst in gedifferentieerde regelingen voor bestaande middelgrote stookinstallaties, op basis van hun omvang. Doel is de kosten voor de kleinste installaties te verlagen, met behoud van een hoog niveau van milieubescherming.

Langere termijnen voor het naleven van de regels kunnen worden toegestaan aan sommige installaties, in het bijzonder:

  • stadsverwarmingssystemen
  • met biomassa gestookte installaties
  • installaties die deel uitmaken van kleine geïsoleerde systemen (bijvoorbeeld op eilanden)

De overeengekomen tekst bevat tevens regels om de emissies van koolmonoxide te monitoren. De Commissie zal in een toekomstige evaluatie rekening houden met de desbetreffende resultaten.

Verder wordt de Commissie gevraagd om de voordelen van het vaststellen van minimumnormen voor energie-efficiëntie overeenkomstig de best beschikbare technieken in kaart te brengen.

Een lacune opvullen

De nieuwe richtlijn moet betrekking hebben op middelgrote stookinstallaties met een nominaal thermisch vermogen tussen 1 en 50 MW. Terwijl kleinere en grotere installaties reeds worden bestreken door specifieke EU-richtlijnen, zijn de emissies van middelgrote stookinstallaties op EU-niveau nog niet geregeld. Deze installaties zijn echter een belangrijke bron van bepaalde luchtverontreinigende stoffen. De nieuwe regels moeten die lacune opvullen en aldus het regelgevingskader voor de sector stookinstallaties voltooien.