Vluchtelingen, asielzoekers, EU-financiering: de Syrische crisis in cijfers

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 23 juni 2015.

23-06-2015 - 13:23

Infografiek

Het Syrische conflict zou de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog zijn met miljoenen daklozen en honderdduizenden die wanhopig proberen de buurlanden en Europa te bereiken. "We kunnen en moeten veel meer doen voor al die mensen die gedwongen zijn te vluchten om hun leven en hun vrijheid te redden," zegt Marisa Matias, voorzitter van de EP-delegatie voor de betrekkingen met Syrië.

Situatie in Syrië

Naar schatting hebben 12,2 miljoen mensen nood aan humanitaire hulp in Syrië. Meer dan 200.000 zijn gestorven en het conflict - dat al vier jaar aan de gang is - is nog niet afgelopen. In 2014 kwamen 122.800 asielzoekers uit Syrië, 20% van het totaal aantal asielaanvragen in de EU.

De rol van het Europees Parlement

Het Parlement debatteerde op 20 mei over de voorstellen van de Commissie waaronder een sterker gemeenschappelijk asielbeleid en bindende quota voor de EU-lidstaten van op te nemen asielzoekers.

"Als we kijken naar de vluchtelingencrisis in Syrië, in de Middellandse Zee of op een andere plaats, zijn er twee opties, ofwel kunnen we denken dat het niet onze zaak is, of we kunnen onze rol als EP-leden echt laten tellen. Ik geef zeker de voorkeur aan de tweede optie. Het gebrek aan solidariteit als een antwoord is als mensen ter dood veroordelen," vertelde Matias.

De EU moet nu een akkoord bereiken over de Commissievoorstellen wat betreft de migrantencrisis, in een beslissing gepland voor de komende top van regeringsleiders op 25 en 26 juni.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

Meer weten

REF. : 20150619IFG68227