Defensieministers EU en VS bespreken flitsmacht bij Duits-Nederlands legerkorps

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op maandag 22 juni 2015, 17:08.

De Defensieministers van Duitsland, Nederland, Noorwegen en de Verenigde Staten hebben elkaar vandaag ontmoet op het hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse legerkorps (1GNC). State Secretary Ashton Carter is op kennismakingsbezoek in Europa. Later deze week komen alle Defensieministers van de NAVO bijeen in Brussel i.

Het 4-tal sprak in Münster onder meer over de samenwerking binnen de nieuwe NAVO-flitsmacht Very High Readiness Joint Taskforce (VJTF). De VJTF is een snel inzetbaar onderdeel van de Nato Response Force. Duitse, Nederlandse en Noorse eenheden testen op dit moment het nieuwe flitsmachtconcept. Dit gebeurt om inzicht te krijgen in de behoeften en de neveneffecten van een hoge gereedheid. De snelst inzetbare eenheid, de speerpunt, moet zelfs binnen 48 uur gereed zijn.

Slagkracht

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert i: “De VJTF-samenwerking vormt een belangrijke pijler van de versterking van de Europese slagkracht binnen de NAVO. Het is Daarnaast een signaal van solidariteit en geruststelling naar onze Oost-Europese partners. Feit is dat ons continent is omringd door instabiliteit. Deze versterking is dus van groot belang. Onze veiligheid kan niet alleen afhangen van een paar landen. Europa moet zijn deel van de lasten dragen, inclusief de risico’s.”

Flitsmacht versterkt

Hennis sprak ook apart met haar Amerikaanse collega Ashton Carter over de Duits-Nederlandse samenwerking binnen 1GNC. Dit hoofdkwartier is in staat om een internationale troepenmacht van 50.000 militairen aan te sturen. Ook de samenwerking en ontwikkelingen binnen de internationale coalitie die strijdt tegen ISIS kwam aan bod.

Bij de ontmoeting vandaag maakte Amerika bekend dat ze de VJTF gaan versterken met onder meer strategisch- en logistieke transportcapaciteit, met inlichtingen en special forces.

Antipiraterij

De ministers toonden zich zeer tevreden over elkaars bereidheid tot samenwerking. Met haar Duitse collega Ursula von der Leyen sprak Hennis ook over EU-antipiraterijmissie Atalanta. Eerder deze maand eindigde de inzet van een 6-koppig Nederlands boardingteam van het Korps Mariniers aan boord van het Duitse fregat Bayern. Tweede luitenant Koen: “In eerste instantie moesten we onze tactieken nog op elkaar afstemmen. Maar aan het einde van het half jaar, waren er door de goede samenwerking zelfs een nieuwe, gezamenlijk ontwikkelde procedure voor het benaderen van boten.”