Deze week: plan Juncker, economisch bestuur en gegevensbescherming

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 22 juni 2015, 12:05.

Woensdag vindt de tweede plenaire vergadering van juni plaats. Op de agenda staan het plan Juncker, economisch bestuur en de EU- top i van donderdag. Hieraan voorafgaand bespreekt op dinsdag de Hoge Vertegenwoordiger i van de Unie voor Buitenlandse zaken en Veiligheidsbeleid, Federica Mogherini i, de EU-veiligheidsagenda. De onderhandelingen over de hervorming van de EU-regels voor gegevensbescherming beginnen op woensdag.

Plenaire vergadering

Tijdens de plenaire vergadering gaan de leden in debat en stemmen zij over het Europees Strategisch Investeringsplan i, ook bekend als het plan Juncker. Indien goedgekeurd, gaat dit fonds, gericht op het stimuleren van de Europese economie door het ontsluiten € 315 miljard aan publieke en private investeringen, deze zomer van start.

Op de agenda staat ook het debat en de stemming over de resolutie over economisch bestuur van de EU. Volgens de ontwerpresolutie werken de huidige regels niet zoals ze bedoeld zijn omdat ze te complex zijn. Er zijn verbeteringen voorgesteld.

Vooruitlopend op de Europese Raad i van 25 en 26 juni bespreekt het Parlement op woensdag migratie, veiligheid, economisch bestuur, Oekraïne en Griekenland.

Andere besprekingen

De onderhandelingen over de hervorming van gegevensbescherming gaat op woensdag van start tussen de onderhandelaars van het Parlement, de ministers van Justitie van het uitgaande en inkomende voorzitterschap van de Raad, Letland en Luxemburg, en de Commissaris voor Justitie.

Op dinsdag gaan de leden van de commissie Buitenlandse Zaken in debat met Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini over veiligheid en de oproep van het Parlement voor meer actie om de migratiecrisis aan te pakken.

Op dinsdag ontmoeten de leden van de commissies Economische en monetaire zaken en Sociale zaken de Commissarissen Valdis Dombrovskis i (euro en de Sociale dialoog), Pierre Moscovici i (Economische en Sociale zaken) en Marianne Thyssen i (Werkgelegenheid) voor de bespreking van landspecifieke aanbevelingen voor economisch beleid.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20150622STO69004