EU-begroting: Raad trekt extra middelen uit om vluchtelingenstromen te beheersen

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 19 juni 2015.

De Raad heeft op 19 juni 2015 besloten de EU-begroting voor 2015 te verhogen om de bestrijding van de migratiedruk in het Middellandse zeegebied te helpen financieren. De Raad heeft ontwerp van gewijzigde begroting nr. 5 met spoed en als politieke topprioriteit behandeld: hij zegde zijn steun toe aan het voorstel van de Commissie om extra middelen in te zetten voor het beheersen van de migratie- en vluchtelingenstromen door via een versnelde procedure €89 miljoen aan vastleggingskredieten en €76.6 miljoen aan betalingskredieten ter beschikking te stellen. De steun kan ten dele worden gefinancierd met middelen die elders onbenut zijn gebleven, waardoor de aanvullende financiering beperkt blijft tot € 75,8 miljoen aan vastleggingskredieten en geen nieuwe betalingskredieten nodig zijn. De aanvullende middelen zijn bedoeld om met name Frontex, het Fonds voor asiel, migratie en integratie en het Fonds voor interne veiligheid te versterken.

De Raad heeft voorts de onderstaande ontwerpen van gewijzigde begroting voor 2015 goedgekeurd:

  • ontwerp van gewijzigde begroting nr. 4: de EU-begroting voor 2015 wordt opgetrokken met € 66,5 miljoen aan vastleggingskredieten en betalingskredieten voor het EU-solidariteitsfonds om de schade te verhelpen die is veroorzaakt door overstromingen in Italië (€56 miljoen), Roemenië (€8,5 miljoen) en Bulgarije (€1,98 miljoen)
  • ontwerp van gewijzigde begroting nr. 3: doel is het begrotingsoverschot van 2014 op te nemen aan de inkomstenzijde van de EU-begroting voor 2015. De EU-begroting van 2014 is afgesloten met een overschot van €1,43 miljard.

Volgende stappen

Het Europees Parlement zal naar verwachting over de 3 ontwerpen van gewijzigde begroting stemmen in de plenaire vergadering die begint op 6 juli 2015. Als het Parlement het standpunt van de Raad aanvaardt, zijn de ontwerpen van gewijzigde begroting aangenomen. Als het Parlement amendementen aanneemt, gaat er een bemiddelingsperiode van drie weken in.


1.

Relevante EU dossiers