Terugblik op de plenaire vergadering 8-11 juni: Rusland, TTIP en FIFA

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 12 juni 2015, 9:00.

De betrekkingen tussen de EU en Rusland stonden hoog op de agenda deze week. In twee afzonderlijke resoluties riepen de leden op om in de EU eenheid te bewaren in de context van de illegale annexatie van de Krim door Rusland en vestigden zij de aandacht op de militarisering van het Zwarte Zeebekken. Het debat en de stemming over de aanbevelingen van het EP voor de huidige onderhandelingen over het handelsverdrag tussen de EU en de VS werden uitgesteld als gevolg van het grote aantal amendementen

Het debat en de stemming over de aanbevelingen van het Parlement voor de TTIP-onderhandelingen werden uitgesteld vanwege het grote aantal amendementen. De tekst werd teruggestuurd naar de commissie Internationale handel om de volgende stappen te bepalen. De volgende vergadering van de commissie is op 15 en 16 juni.

De EU moet een gemeenschappelijke lijn aanhouden wat betreft de illegale annexatie door Rusland van de Krim en zou een plan moeten maken om het agressieve en verdeeldheid zaaiende beleid van Rusland tegen te gaan, zeiden de leden in een resolutie die op woensdag werd aangenomen.

In een aparte resolutie die op donderdag werd aangenomen, wijst het Parlement op de complexe strategische en militaire situatie in de Zwarte Zee en stelt dat de EU-sancties tegen Rusland moeten blijven worden gekoppeld aan de uitvoering van het Minsk-akkoord.

Op woensdag stemden de leden in met een aanbeveling van het EP aan de lidstaten dat het Doha-klimaatverdrag - met doelen voor de vermindering van de uitstoot tot 2020 - wordt geratificeerd tegen het einde van het jaar.

De leden veroordeelden de verklaringen van de Hongaarse premier, Viktor Orbán, over de mogelijke herinvoering van de doodstraf en zij vroegen de Europese Commissie om de situatie van de democratie, de rechtsstaat en de grondrechten in Hongarije te beoordelen. De resolutie werd op woensdag aangenomen.

Op dinsdag sprak de Mongoolse president, Tsakhiagiin Elbegdorj, de leden in de plenaire vergaderzaal toe. Hij drukte zijn dankbaarheid uit ten opzichte van de EU als een belangrijke supporter en partner van zijn land bij de overgang naar democratie.

Turkije moet de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en de rechterlijke onafhankelijkheid respecteren en moet zijn hervormingsproces in het middelpunt van de binnenlandse politiek keuzes plaatsen, zeiden de leden op woensdag.

In reactie op het recente corruptieschandaal bij de FIFA, drong het EP donderdag bij de Federatie aan om duidelijke en transparante regels voor de toekenning van het wereldkampioenschap voetbal en riep op tot het intrekken van de toekenning van het WK voor 2018 en 2022 (aan Rusland en Qatar) indien blijkt dat deze beslissingen het gevolg waren van corruptie. Het Parlement verwelkomde het aftreden van Joseph Blatter's als FIFA-voorzitter en riep de federatie op om een interim-leider te kiezen om hem te vervangen.

Op dinsdag namen de leden een resolutie aan over de strategie voor gendergelijkheid van de EU na 2015 waarin zij vroegen om duidelijkere doelstellingen en een doeltreffendere monitoring.

Op dinsdag nam het EP ook een resolutie aan waarin de Commissie werd gevraagd om nieuwe instrumenten om de verkoop van namaakproducten via online platforms en de groeiende betrokkenheid van de georganiseerde criminaliteit in derde landen aan te pakken. In een afzonderlijk verslag dat op dezelfde dag werd goedgekeurd, pleitten de leden voor een nieuw juridisch kader om online schendingen van intellectuele-eigendomsrechten binnen de EU te bestrijden.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20150605STO63349

Bijgewerkt op: ( 11-06-2015 - 19:33)