EU voert steun op voor duurzame ontwikkeling in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 11 juni 2015.

De Europese Commissie i heeft aangekondigd dat € 230 miljoen euro zal worden uitgetrokken ter ondersteuning van de inspanningen op het gebied van duurzame ontwikkeling van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Met de vandaag aangekondigde projecten wordt voortgebouwd op de vorderingen die in verschillende delen van de regio de afgelopen jaren zijn geboekt en wordt ingespeeld op nieuwe vraagstukken die zijn opgekomen.

Het project werd aangekondigd tijdens de top van de EU en de CELAC (de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten), die op 10 en 11 juni plaatsvindt in Brussel.

Hoge vertegenwoordiger en vicevoorzitter Federica Mogherini i: "Met dit nieuwe EU-samenwerkingspakket willen we onze betrekkingen met Latijns-Amerika verder versterken en verdiepen. Met deze nieuwe initiatieven zullen we samen werken aan duurzame ontwikkeling om op beide continenten welvarende en participatieve samenlevingen tot stand te brengen voor de volgende generaties."

Neven Mimica i, Europees commissaris voor internationale samenwerking en ontwikkeling: "De Europese Unie streeft naar een nieuwe vorm van samenwerking, waarbij rekening wordt gehouden met de zeer positieve groei die Latijns-Amerika en het Caribisch gebied de afgelopen tien jaar hebben doorgemaakt en met het feit dat ontwikkelingsvraagstukken vandaag de dag een ander karakter hebben."

Om zich aan te passen aan deze nieuwe realiteit heeft de EU een Faciliteit voor Internationale Samenwerking en Partnerschap ingesteld, zodat de landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied nog meer van elkaar kunnen leren en samen kunnen werken met de opkomende donors in de regio. De begroting van € 12 miljoen is bedoeld ter verbetering van de opzet en implementatie van overheidsbeleid dat rechtstreeks van invloed is op armoedebestrijding.

Een deel van de projecten die vandaag worden ondertekend, heeft betrekking op de specifieke situatie van bepaalde landen:

  • Bolivia kreeg de afgelopen twintig jaar meer dan een half miljard euro en is het Latijns-Amerikaanse land dat de meeste EU-steun ontvangt. Bolivia kan opmerkelijk goede resultaten voorleggen. Drie nieuwe programma's zijn ondertekend: een programma voor drugsbestrijding (€ 60 miljoen) ter ondersteuning van het actieplan tegen drugssmokkel en ter vermindering van de cocateelt, met inachtneming van de mensenrechten en de maatschappelijke dialoog; een programma om de toegang tot water en riolering in suburbane gebieden te verbeteren en de weerbaarheid tegen de gevolgen van de klimaatverandering te vergroten (€ 12 miljoen); en een programma om het beheer van stroomgebieden te verbeteren en watertekorten, watervervuiling en de kans op overstromingen te beperken (€ 17 miljoen). Het doel is om meer dan 200 000 mensen toegang te bieden tot schoon drinkwater en sanitaire basisvoorzieningen.
  • Voor Colombia een programma van bijna € 21 miljoen om de maatschappelijke en economische achterstand van gemarginaliseerde en door conflicten getroffen regio's weg te werken. Het programma dient ter ondersteuning van lokale duurzame ontwikkeling in afgelegen gebieden. Het is de bedoeling om voor 2 000 boerenfamilies mogelijkheden te scheppen om een inkomen genereren en de bestaansmiddelen te verbeteren voor ongeveer 3 000 Afrikaans-Colombiaanse gezinnen die in nationale parken wonen, waar allerlei sociale en milieugerelateerde conflicten woeden. Deze actie vormt de eerste bouwsteen van de EU-steun voor het vredesproces in Colombia. De afgelopen tien jaar heeft de EU meer dan € 150 miljoen euro geïnvesteerd in de vredesopbouw in Colombia.
  • Voor Honduras wordt een programma voor voedselzekerheid ondertekend (€ 30 miljoen) om de leefomstandigheden van 15 000 plattelandsgezinnen in de meest kwetsbare gebieden te verbeteren door de opbouw van duurzame landbouwsystemen om de voedselproductie te vergroten, waarbij tevens aandacht wordt besteed aan onderwijs en voedingswaarde. Ook wordt een programma van € 11,6 miljoen ondertekend voor behoorlijke arbeidsomstandigheden en werkgelegenheid voor jongeren. Een derde project (met een EU-subsidie van € 10 miljoen) richt zich op het herstel, de modernisering en de vergroting van de verkeersveiligheid van een van de belangrijkste wegen, om de armste regio's in Honduras betere toegang te bieden tot sociale dienstverlening en commerciële mogelijkheden.

Andere projecten hebben een regionale dimensie, met name het koffieroestprogramma voor Midden-Amerika (€ 15 miljoen). Koffieroest is een ziekte die de bladeren van koffieplanten aantast. Ongeveer de helft van de koffieplantages in de regio is getroffen door de ziekte, die aanzienlijke problemen veroorzaakt voor kleine producenten en hun gezin. Verwacht wordt dat het programma zal leiden tot meer inkomen voor 330 000 producenten en hun gezin en 6 000 familieboerderijen in de geselecteerde koffieproducerende gebieden in Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek.

Andere regionale projecten, specifiek gericht op Latijns-Amerika, zijn EUROsociAL+ inzake sociale cohesie (€ 32 miljoen voor de komende vier jaar) en COPOLAD inzake drugsbestrijding (€ 10 miljoen). Deze programma's komen bovenop het regionale indicatieve programma (RIP) voor het Caribisch gebied.

Al deze programma's samen (€ 230 miljoen euro) komen bovenop de projecten die gisteren zijn aangekondigd in het kader van de bedrijfstop EU-Celac inzake investeringen en zakelijke ondersteuning (€ 118 miljoen). Samen met de ook vandaag aangekondigde regionale portefeuille voor het Caribisch gebied (€ 346 miljoen) komt het totale pakket aan EU-steun voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied daarmee op bijna € 700 miljoen.

Daarnaast heeft de EU twee memoranda van overeenstemming ondertekend inzake internationale samenwerking met Chili en Uruguay. De hoofddoelstelling daarvan is om de betrekkingen op het gebied van internationale samenwerking met beide landen te bevorderen en te versterken en samen armoede te bestrijden.

Meer informatie

Website van de top EU-Celac: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/international-summit/2015/06/10-11/

Website van de bedrijfstop EU-Celac: http://eucelac-bizsummit2015.eu/

EU-CELAC relations brochure: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/international-summit/2015/06/EU-CELAC-brochure_pdf/

Persbericht: EU increases investment and business cooperation with Latin America and the Caribbean

Informatieblad: Bedrijfstop EU-Celac: nieuwe programma's voor meer samenwerking tussen beide regio's

EU takes further steps towards peace in Colombia: https://ec.europa.eu/europeaid/eu-takes-further-steps-favour-peace-colombia_en

IP/15/5159

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: