Zwarte Zee: veiligheidsuitdaging kan niet worden overgelaten aan de NAVO

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 11 juni 2015, 12:01.

Het Europees Parlement i stemt donderdag, 11 juni over een resolutie over de strategische militaire situatie in het Zwarte Zeebekken na de illegale annexatie van de Krim door Rusland. We spraken met rapporteur en EP-ondervoorzitter Ioan Mircea Paşcu i voorafgaand aan de stemming. De agressieve modernisering van de vloot door Rusland in de Zwarte Zee is een veiligheidsuitdaging die niet kan worden genegeerd of overgelaten aan de NAVO, vertelde hij.

Hoe belangrijk is het Zwarte Zeegebied voor de veiligheid van de EU en hoe heeft de annexatie van de Krim door Rusland de situatie veranderd?

Voor de illegale annexatie van de Krim was er in Sebastopol een basis voor de Russische vloot en een aantal kleine defensieve krachten. Nu, in iets meer dan een jaar, is dit een opvallende kracht die macht kan projecteren naar het Midden-Oosten, de Balkan, Centraal-Europa en zo verder.

Het verslag wil het bewustzijn van de Europese Unie over het belang van de Zwarte Zee vergroten, in een tijd waarin wij zowel onze defensie- als veiligheidstrategieën herzien. De implementatie en agressieve modernisering van de vloot door Rusland is een veilidgheidsuitdaging die niet kan worden genegeerd of geheel overgelaten aan de NAVO.

Zijn we op weg naar een nieuwe koude oorlog?

Nee, de mate van interactie die tussen de EU en Rusland bestaat, was er niet tussen de Sovjet-Unie en het Westen, wat de betrekkingen veel complexer maakt dan voorheen. De vraag is nu hoe we reageren op een agressief Rusland.

De EU heeft beperkende maatregelen opgelegd na de annexatie en de G7-top waarschuwde deze week dat sancties tegen Rusland zouden kunnen worden aangescherpt als het conflict in Oekraïne escaleert. Wat kan er nog meer worden gedaan om de crisis aan te pakken?

De sancties en de communicatiekanalen moeten geopend blijven maar tegelijkertijd moet de strategische geruststelling van de Oostelijke leden van zowel de EU als de NAVO doorgaan.

Sommige mensen willen graag de samenwerking met Rusland hervatten. Dat is niet onredelijk, maar hoe doe je dat zonder Rusland aan te moedigen om te geloven dat het ermee weg komt en nog meer kan aandurven in de toekomst?

In uw verslag roept u op tot het ondersteunen van EU-initiatieven voor de diversificatie van energiebronnen van de Zwarte Zee. Kan de nieuwe Energie-Unie hier het antwoord op zijn?

De Energie-Unie, plus het feit dat, zoals ik zag in de G7, er plannen zijn om ons te ontdoen van fossiele brandstoffen tegen het einde van de eeuw, zal Rusland in de praktijk één van zijn chantage-instrumenten ontnemen.

REF. : 20150605STO63325