Nieuwe voedingsmiddelen: Raad presenteert definitieve compromistekst

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 10 juni 2015.

Op 10 juni 2015 heeft het Comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad een definitieve compromistekst over nieuwe EU-regels voor nieuwe voedingsmiddelen goedgekeurd. De tekst bevat de amendementen van het Europees Parlement die voor de Raad aanvaardbaar zijn en verbetert de huidige regels voor nieuwe voedingsmiddelen aanzienlijk. Nieuwe voedingsmiddelen zijn levensmiddelen die vóór mei 1997 in de EU niet in significante mate voor menselijke voeding werden gebruikt. Voorbeelden zijn levensmiddelen waarop een nieuw productieproces is toegepast.

Waarde toevoegen

De Raad aanvaardde de amendementen van het Parlement die ervoor zorgen dat nieuwe voedingsmiddelen sneller en goedkoper op de EU-markt gebracht kunnen worden en die tegelijk de bescherming van de volksgezondheid op een hoog niveau houden.

Minder administratieve rompslomp

Het compromisvoorstel van de Raad zou de administratieve lasten helpen verlagen door een gecentraliseerde procedure op EU-niveau in te voeren en door generieke toelatingen mogelijk te maken. Dit betekent dat wanneer een nieuw voedingsmiddel is toegelaten en aan de EU-lijst toegevoegd, het door elke levensmiddelenproducent op de markt kan worden gebracht. Op die manier zouden andere bedrijven niet opnieuw een aanvraag voor hetzelfde nieuwe voedingsmiddel moeten indienen, wat vooral in het voordeel van kleine en middelgrote ondernemingen zou werken. Volgens de huidige regels geschiedt de toelating van nieuwe voedingsmiddelen op nationaal niveau en geldt ze enkel voor de aanvrager.

Gemakkelijker toegang tot traditionele voedingsmiddelen

De nieuwe regels zouden ook de toegang tot de EU-markt vergemakkelijken voor traditionele voedingsmiddelen uit derde landen met een geschiedenis van veilig gebruik als voedingsmiddel. Voor deze levensmiddelen moet de aanvrager kunnen aantonen dat ze gedurende minstens 25 jaar veilig zijn gebruikt in een derde land .

Nanotechnologie

Technisch vervaardigd nanomateriaal zou expliciet binnen het toepassingsgebied van de regels voor nieuwe voedingsmiddelen vallen. De Commissie zou de opdracht krijgen de definitie van technisch vervaardigd nanomateriaal aan te passen aan de technische vooruitgang of aan de op internationaal niveau overeengekomen definities.

Klonen

Het toepassingsgebied van de regels voor nieuwe voedingsmiddelen geldt ook expliciet voor voedingsmiddelen afkomstig van gekloonde dieren, totdat specifieke regels voor levensmiddelen afkomstig van gekloonde dieren in werking treden.

Volgende stappen

Het Letse voorzitterschap zal het Parlement nu schriftelijk voorstellen een akkoord in eerste lezing te bereiken op basis van de tekst die door het Comité van permanente vertegenwoordigers is goedgekeurd. Naar verwacht zal het Europees Parlement de compromistekst van de Raad in de week van 4 juli 2015 bespreken en erover stemmen.

Achtergrond

Voorbeelden van nieuwe voedingsmiddelen die volgens de huidige regels zijn toegelaten in de EU zijn "raapzaadolie met een hoog gehalte aan onverzeepbare bestanddelen", "roggebrood met toegevoegde fytosterolen/fytostanolen", "melkachtige producten en yoghurtachtige producten met toegevoegde fytosterolesters”, "gecoaguleerd aardappeleiwit en hydrolysaten daarvan", en "fosfolipiden uit eidooier".


1.

Relevante EU dossiers