EP bezorgd over grondrechten en democratie in Turkije

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 10 juni 2015, 13:42.

Turkije moet de democratische normen en waarden respecteren die centraal staan in de EU onverkort respecteren. Het land moet de mediavrijheid en vrijheid van meningsuiting beter garanderen en de onafhankelijkheid van de rechtspraak respecteren, zo stelt een resolutie van de hand van de Nederlandse S&D-politica Kati Piri i die woensdag is aangenomen met 432 stemmen voor, 94 tegen en 127 onthoudingen. De uitkomst van de verkiezingen van vorige week wordt verwelkomd.

De Europese Commissie i moet de wijze waarop de toetredingsonderhandelingen met Turkije tot nu toe zijn gevoerd onder de loep leggen en bekijken hoe de EU-Turkije relaties verbeterd en geïntensiveerd kunnen worden, vindt het EP. Ook willen EP-leden dat de Commissie via sociaaleconomische ondersteuningsprogramma's en onderwijsprojecten in het zuidoosten van het land bijdraagt aan de pogingen van de Turkse regering om een vredesakkoord met de Koerdische gemeenschap overeen te komen.

"De Turkse kiezers hebben aangegeven dat ze verandering willen. Dan moeten we nu niet de deur dichtgooien", aldus Kati Piri die benadrukt dat haar rapport juist pleit voor meer betrokkenheid met Turkije op alle niveaus.

Volgens het EP toont de uitslag van de verkiezingen "de weerbaarheid van de Turkse democratie en de democratische geest van de Turkse bevolking" aan. EP-leden verwelkomen "het meest representatieve parlement in de Turkse, moderne geschiedenis, dat de verscheidenheid van het land goed weerspiegelt" en roept alle partijen in Turkije op te werken aan een stabiele regering die alle politieke stromingen vertegenwoordigt en het democratiseringsproces en de hervormingsdialoog met de EU nieuw leven inblaast".

Persvrijheid, toegang tot internet en corruptiebestrijding

Het EP maakt zich zorgen over de onafhankelijkheid, onpartijdigheid en efficiëntie van de rechtspraak in Turkije en ook over de scheiding van de machten die niet helder is. Ook moet de regering pal staan voor de persvrijheid. De inperking hiervan en van de pluraliteit van de media is onverenigbaar met de Europese grondrechten en is in strijd met de geest van het onderhandelingsproces.

Het EP veroordeelt de pogingen van de Turkse regering om sociale media en bepaalde websites in de ban te doen en de intimidatie van journalisten. Opening van de onderhandelingen over de hoofdstukken 'rechterlijke macht en grondrechten' en 'justitie, vrijheid en veiligheid' vormen de beste manier vormen om effectieve hervormingen te bevorderen, zo stelt de resolutie. Verder moet Turkije de politieke wil tonen om serieus werk te maken van de strijd tegen corruptie.

Meer samenwerking op buitenlandbeleid

De EU-Turkije samenwerking op het gebied van buitenlandbeleid en antiterrorisme moet worden opgeschaald en Turkije moet doen wat het kan om terroristische groeperingen zoals IS een halt toe te roepen, vindt het EP dat ok pleit voor visumliberalisering.

Cyprus

EP-leden roepen vertegenwoordigers van beide gemeenschappen op om onder de auspiciën van de VN de herenigingsonderhandelingen te hervatten. Turkije wordt aangespoord zijn troepen terug te trekken en het Famagustagbied over te dragen aan de VN. Onderwijl moet de Republiek Cyprus de haven van Famagusta - onder EU douanetoezicht - open stellen voor Turks-Cypriotische handel met de EU. Turkije wordt opgeroepen te stoppen met het huisvesten van Turken in de bezetten gebieden op Cyprus.

REF. : 20150605IPR63113