Hongarije: EP veroordeelt Orbán's uitingen over doodstraf en migratie-enquête

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 10 juni 2015, 13:38.

Herinvoering van de doodstraf in Hongarije zou diametraal indruisen tegen de Europese verdragen i en het grondrechtenhandvest, zo stelt het EP i in een resolutie die woensdag is aangenomen. Ook de - in veler ogen - suggestieve Hongaarse volksraadpleging over migratie stuit op felle kritiek in het EP dat de Europese Commissie i oproept de situatie in Hongarije voor 15 september in kaart te brengen.

De resolutie is aangenomen met 362 stemmen voor, 247 tegen en 88 onthoudingen

In de resolutie, waarmee het plenaire debat van 19 mei met de Hongaarse premier Orbán en commissaris Frans Timmermans i wordt afgesloten, veroordelen EP-leden i de herhaaldelijke uitlatingen van Orbán over mogelijke herinvoering van de doodstraf in Hongarije. Ze wijzen op diens verantwoordelijkheid om als regeringsleider Europese waarden uit te dragen en op de voorbeeldfunctie die met zijn ambt gepaard gaat.

Sancties voor landen met doodstraf

De doodstraf is onverenigbaar met Europese fundamentele waarden zoals respect voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, rechtsstaat en mensenrechten, benadrukken EP-leden in de resolutie. Lidstaten die toch de doodstraf weer willen invoeren, kunnen wat het Parlement betreft rekenen op sancties. Te denken valt aan het ontnemen van stemrecht in de Raad van Ministers i op basis van artikel 7 van het EU-verdrag i

Volksraadpleging over migratie "bevooroordeeld"

EP-leden veroordelen ook de Hongaarse volksraadpleging over migratie, die door het hele land heen wordt ondersteund met grote reclameborden. Ze vinden de inhoud en gebruikte formuleringen ''uiterst misleidend, bevooroordeeld en ongenuanceerd", omdat er bijvoorbeeld een rechtstreeks verband wordt gesuggereerd tussen migratie en veiligheid.

Betere evaluatie stand Hongaarse democratie

Het Parlement dringt bij de Commissie aan op een diepgravende evaluatie van de stand van de Hongaarse democratie, de rechtsstaat en de grondrechten. Hierover zou voor 15 september 2015 verslag moeten worden uitgebracht.

Ook wil het Parlement dat de Commissie met voorstellen komt voor een EU-mechanisme op basis waarvan elk jaar gerapporteerd kan worden over de stand van de democratie, rechtstaat en de mensenrechtensituatie in de EU. Voor het eind van dit jaar zal het Parlement zelf met suggesties komen hoe dit er uit zou moeten zien.

Noot voor redacties

Op 28 april jl. verklaarde de Hongaarse minister-president Orbán dat hij het nodig acht een publiek debat over het herinvoeren van de doodstraf in Hongarije te voeren. Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz i kwamt na een telefoongesprek met premier Orbán op 30 april met een eigen verklaring. Orbán zou hem hebben verzekerd dat de Hongaarse overheid geen plannen heeft om de doodstraf opnieuw in te voeren en dat Hongarije de EU wetgeving en verdragen respecteert. Orbán kwam daar een dag later, op 1 mei, tijdens een interview op de nationale radio van terug.

De Volksraadpleging door de Hongaarse overheid over migratie vond plaats in mei.

De Parlementaire commissie voor burgerlijke vrijheden had een debat over de doodstraf op 7 mei.

Procedure: Niet-wetgevende resolutie

REF. : 20150605IPR63112