Rusland niet langer beschouwen als strategische EU-partner

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 10 juni 2015, 13:27.

De EU moet zich herbezinnen op de relaties met Rusland. Die hebben ernstige averij opgelopen als gevolg van Russische betrokkenheid bij het gewapende conflict in Oekraïne, de illegale annexatie van de Krim, de schending van de territoriale integriteit van Georgië en de economische dwang en politieke destabilisering van Europese buurlanden. Het EP i stelt dat er sprake is van doelbewuste schending van democratische beginselen, fundamentele waarden en het internationaal recht door Rusland.

"Met de agressie richting Oekraïne en de annexatie van de Krim heeft Rusland onze relaties op scherp gezet. Het is aan het Kremlin om te bepalen welk pad we inslaan. Dat van samenwerking of dat van verdere vervreemding", aldus rapporteur Gabrielius Landsbergis (EVP i, LT), die er aan toevoegt overtuigd te zijn dat "de Russische bevolking, net als wij, vrede willen en geen oorlog. Verandering kan, en zal, vanuit Rusland zelf komen. Ondertussen moeten wij een krachtige boodschap richting het politieke leiderschap sturen dat wij solidair zijn met de slachtoffers van hun agressie en met diegenen die staan voor de waarden waarop de EU is gebaseerd."

De resolutie is aangenomen met 494 stemmen voor, 135 stemmen tegen en 69 onthoudingen.

De Europese lidstaten i moeten de gelederen gesloten houden als het gaat om de illegale annexatie van de Krim en de directe Russische betrokkenheid in Oekraïne, zo stelt de resolutie waarin ook wordt opgeroepen af te zien van bilaterale akkoorden met Rusland die de Europese eenheid kunnen beschadigen. Om solidariteit onderling te waarborgen, moet bovendien haast worden gemaakt met de totstandkoming van de Europese Energie Unie.

Meer doen om Russische propaganda te pareren

Het EP wil dat de Europese Commissie i snel fondsen oormerkt voor projecten waarmee Russische propaganda en desinformatie in de EU, maar ook elders, gepareerd kan worden en voor ondersteuning van de Russische non-gouvernementele sector. Het maakt zich zorgen over de almaar verslechterende mensenrechtensituatie en de afbrokkeling van de rechtstaat in Rusland en wil dat mensenrechtenactivisten in het land door de EU ondersteund worden.

Maak een eind aan Russische interventies binnen EU

EP-leden i zijn verontrust over de positionering van Rusland als "uitdager van de internationale, democratische rechtsorde" en de Russische financiering van radicale en extremistische partijen binnen de EU. Het EP wil dat de Commissie met de lidstaten een mechanisme opzet om toe te zien op de financiële, politieke en technische steun van Rusland aan politieke partijen en andere organisaties binnen de EU. Ook moet duidelijk worden wat de Russische invloed op publieke opinie en het politieke klimaat in de EU is. De Commissie moet voorts met voorstellen komen om financiering van politieke partijen binnen de EU door belanghebbende partijen buiten de EU in overeenstemming te brengen met de aanbevelingen van de Raad van Europa i.

Russische zwarte lijst “averechts”

De resolutie veroordeelt ook de Russische zwarte lijst van 89 Europese politici, militairen en ambtenaren die niet welkom zijn in het land. De lijst werkt averechts en gaat ten koste van de toch al slechte communicatiekanalen, zo stelt de resolutie. EP-leden vinden dat de personen die op de lijst staan - zoals Guy Verhofstadt i en Hans van Baalen i - geïnformeerd dienen te worden over de motieven en het recht moeten hebben verhaal te halen voor een onafhankelijk tribunaal.

Morgen stemt het EP over een separate resolutie over de strategisch, militaire situatie in de Zwarte Zee na de annexatie van de Krim.

REF. : 20150604IPR62878