EU breidt investeringen en bedrijfssamenwerking met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied uit

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 10 juni 2015.

Vandaag heeft de Europese Commissie i 118 miljoen EUR aan nieuwe steun aangekondigd voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, om de investeringen van de EU in de regio te verhogen en de samenwerking tussen bedrijven uit te breiden.

Dit werd aangekondigd tijdens de top van het bedrijfsleven van de Europese Unie i (EU) en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten (Celac).

Commissaris Mimica i, verantwoordelijk voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling, zei erover: "Dit evenement is een gelegenheid voor bedrijven van beide zijden van de Atlantische Oceaan om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en de onderlinge banden aan te halen. De nieuwe programma’s die vandaag worden ondertekend, zullen bijdragen aan een verdere versterking van de inclusieve groei voor de Europese en Latijns-Amerikaanse samenlevingen."

Elżbieta Bieńkowska i, commissaris voor Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf, verklaarde: "Het bedrijfsleven creëert de banen en groei die we aan beide kanten van de Atlantische Oceaan nodig hebben. Het mkb heeft veel te winnen bij internationalisering. Dit evenement kan bijdragen tot het opbouwen en versterken van partnerschappen en tot de uitbreiding van de waardeketens die onze continenten verbinden."

Een aantal van de vandaag aangekondigde nieuwe programma’s wordt uitgevoerd door middel van gecombineerde faciliteiten (financiële mechanismen waarin subsidies en leningen worden gecombineerd). Zij bevorderen aanvullende investeringen en belangrijke infrastructuur op het gebied van vervoer, energie en milieu en ondersteunen de ontwikkeling van de sociale en particuliere sector in de landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Hier zijn enkele voorbeelden van projecten die in het kader van de bijeenkomst van vandaag zijn aangekondigd:

  • Een investeringssubsidie van 15 miljoen EUR voor de Geothermal Development Facility Latin America, gericht op de ontwikkeling van geothermische energie in Latijns-Amerika.
  • Een bijdrage voor een energieproject in het oostelijk Caribisch gebied (4,25 miljoen EUR aan EU-subsidie). Dit project biedt technische bijstand en investeert in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.
  • De vijfde fase van het Al-Invest-programma (met in totaal 26 miljoen EUR aan financiering) vergemakkelijkt de toegang tot internationale markten voor het Latijns-Amerikaanse midden- en kleinbedrijf (mkb).

De Europese Unie lanceert tevens het netwerk voor zakelijke dienstverlening en innovatie voor de Europese Unie en Latijns-Amerika (ELAN). Dit is gericht op het bevorderen van de ontwikkeling van EU-bedrijven in Latijns-Amerikaanse landen en van op technologie gebaseerde ondernemingskansen tussen Europese en Latijns-Amerikaanse bedrijven, met een totale begroting van 11 miljoen EUR. Het programma wordt ingezet in Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Peru, Mexico en Costa Rica.

In het kader van de top van het bedrijfsleven is eveneens een nieuwe overeenkomst ondertekend tussen de Europese Commissie en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), vertegenwoordigd door zijn president Luis Alberto Moreno, om de nauwe samenwerking van deze belangrijke donororganisaties te bevorderen.

De volledige lijst van vandaag aangekondigde projecten is te vinden in deze factsheet: MEMO/15/5152.

ACHTERGROND

De top van het bedrijfsleven, met als thema "Europa, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied: Bevordering van inclusieve en duurzame groei door versterking van de rol van het midden- en kleinbedrijf", brengt 500 hooggeplaatste vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, financiële instellingen en beleidsmakers uit de lidstaten van de EU en de Celac bijeen.

De conclusies van de top zullen in de vorm van een officiële aanbeveling worden gepresenteerd aan de EU-Celac-top van staatshoofden en regeringsleiders. Dit is de vijfde topontmoeting tussen de twee regio’s; de eerdere bijeenkomsten werden gehouden in Wenen (2006), Lima (2008), Madrid (2010) en Santiago de Chile (2013).

Meer informatie:http://eucelac-bizsummit2015.eu/

IP/15/5149

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: